W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć pierogów z truskawkami:) Zwłaszcza gdy w domu dużo wielbicieli pierogów:) Wyszły pyszne! Wszystkim smakowało a więc może i Wy spróbujecie?:) Polecam bo warto - trzeba korzystać z truskawek póki są takie smaczne:)
Składniki (na około 40 pierogów):
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki oleju
1 szklanka bardzo gorącej wody
około 450g/1lb truskawek
cukier (około 1/4 szklanki)
śmietana i cukier do podania
Wykonanie:
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić każdą na trzy części (lub na połowę jeśli są mniejsze).
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Najlepiej wrzucić wszystkie składniki do miksera i pozwolić mu wyrabiać przez chwilkę - aż zacznie się formować w kulę. Jeśli nie macie miksera można zagnieść oczywiście ręcznie ale uwaga na gorącą wodę!
Ciasto rozwałkować ale nie za cienko (pierogi z owocami są lepsze gdy ciato jest grubsze). Szklanką albo innym kółeczkiem wycinać krążki (u mnie o średnicy 9cm/3.5inch). Na każdym krążku układać około 3 kawałki truskawki oraz posypać 1/4 łyżeczki cukru.
Sklejać dokładnie brzegi pierogów i układać na deseczke posypanej mąką.
Gotować w osolonej wodzie około 2-3 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. Albo po prostu z cukrem albo z czym tam lubicie:)
Polecam i smacznego!:)
Pierogi zrobiłam tylko raz i to w wersji wegańskiej, czyli ciasto bez jajka, z tym, że myślę, że jajo zawsze dodaje zmaku. Truskawki są (od tygodni obowiązkowo), także wypróbuję :)
ReplyDeleteMarta: jajko dodaje smaku to fakt ale mozna i bez jajka:) Tez wyjda pyszne! A z truskawkami tym bardziej:) Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)
Deleteaj chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad :)
ReplyDeleteA zapraszam:)))
DeletePierogi z sezonowymi owocami to coś wspaniałego :) Zapraszam na mojego bloga- u mnie pierogi z borówkami :)
DeletePozdrawiam :)
a teraz jesień więc śliweczki pasują idealnie
ReplyDelete