Ziemniaki, które możecie podać zarówno do grillowanych mięs jak i do zwykłego kotleta:) Najlepsze będą tutaj młode ziemniaczki:) Nie są z chrupiącą skórką ale za to bardzo aromatyczne dzięki tymiankowi oraz cytrynie. Jak dla mnie świetne po prostu!:) Przepis ze strony Kwestia Smaku z tym, że ja nie robiłam w papilotach tylko po prostu przykryłam folią całe naczynie. Polecam bo warto spróbować!:)
Składniki (3 osoby):
680g/1lb8oz ziemniaków (użyłam małych baby potatoes)
3 łyżki masła
3 gałązki tymianku
1 cytryna
sól morska
czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i osuszyć (nie obierać ze skórki). Rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem, dodać kawałki masła. Cytrynę wyszorwać. Połowę pokroić na plasterki a następnie każdy plasterek na połowę, dodać do ziemniaków. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok (prosto na ziemniaki w naczyniu). Dorzucić gałązki tymianku, przykryć folią alumioniową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 205C/400F.
Piec około 40 minut, ostatnie 10 minut bez przykrycia aby się lekko przyrumieniły (ale nie jest to konieczne).
Podawać odrazu.
Polecam i smacznego!:)
Zaintrygowały mnie. Ciekawa jestem cytrusowych ziemniaków. Kiedyś spróbuję.
ReplyDelete