Macie już dość dyni i Halloween? Jeśli tak to może knedle?:)
Raz już robiłam knedle ze śliwkami ale tamte były w cieście pierogowym. Tym razem śliwki otuliłam w takie ciasto jak na kopytka. Wyszło smacznie:) Napewno jeszcze nie raz takie przygotuję:) I Wam również polecam:)
Raz już robiłam knedle ze śliwkami ale tamte były w cieście pierogowym. Tym razem śliwki otuliłam w takie ciasto jak na kopytka. Wyszło smacznie:) Napewno jeszcze nie raz takie przygotuję:) I Wam również polecam:)
Składniki:
1kg/2.2lb ziemniaków
300-350g/10-12oz mąki pszennej
1 żółtko
około 700g/1.5lb śliwek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować (można dzień wcześniej), wystudzić oraz zemleć lub zetrzeć na tarce lub po prostu zgnieść widelcem. Dodać mąkę (najpierw 300g) oraz żółtko i zagnieść jednolite, nie lepiące się ciasto. W zależności od tego jak wilgotna jest mąka i ziemniaki, możemy potrzebować więcej mąki.
Ciasto podzielić na połowę, każdą połówkę uformować w walec o grubości około 5.5cm/2inch a następnie pociąć każdy walec na plasterki szerokości około 2.5cm/1inch.
Na każdym kawałku położyć śliwkę (pestki usunięte) i uformować w kulę.
Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z roztopionym masłem i cukrem lub z przyrumienioną bułką tartą albo jak tam lubicie:)
Polecam i smacznego!:)
Chyba nie ma osoby, która mogłaby ich nie lubić :)
ReplyDeleteuwielbiam knedle :))))
ReplyDelete