Dynia jako warzywo jakoś nigdy mnie nie "pociągała":) Smak wydaje się mdły i w ogóle jakaś taka nijaka zawsze mi się wydawała:) Ale muszę przyznać, że odkąd znalazłam różne przepisy na jej zastosowanie, uwielbiam ją! Widać wystarczy dobrze skomponować jej smak z odpowiednimi przyprawami i składnikami i otrzymujemy pyyyszne rzeczy do jedzenia:) Dziś polecam chleb dyniowy z dodatkiem żurawiny. Można również dodać suszone czereśnie lub rodzynki zamiast żurawiny i też będzie pyszny. Nazywa się chleb ale ja bym powiedziała, że jest to doskonałe ciasto dyniowe - wilgotne, słodkie w sam raz i o naprawdę ślicznym kolorze:)
Polecam bo warto zrobić. Przepis znalazłam tutaj.
1 szklanka żurawiny (świeżej, mrożonej lub suszonej)
1 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
113g/4oz masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka puree z dyni
1/4 szklanki soku z pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać (przesiać) mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir i goździki.
W misce miksera ubić masło i cukier aż będzie puszyste. Dodać jajka - po jednym i dobrze ubić po każdym. Następnie dodać wanilię, dynię oraz sok z pamarańczy. Na wolnych obrotach miksera dodać powoli mąkę z przyprawami i ubić aż wszystko będzie dobrze wymieszane (ale nie ubijać za długo bo chleb będzie twardy). Dodać żurawinę i przelać ciasto do natłuszczonej foremki (9x5inch/23x13cm) i piec w temparaturze 350F/177C przez około 55-65 minut.
Wystudzić na kratce, kroić i podawać.
Przechowywać w lodówce (ja trzymałam w chłodnej kuchni i też było OK) a można również zamrozić.
Polecam i smacznego!:)
Bardzo ładny. :-) Brawo. :-) Fakt, zdecydowanie bardziej wygląda jak ciasto. :-)
ReplyDelete