Prawda, że fajne?:) Powiem szczerze, że nie miałam oporów aby spróbować je zjeść ale jak je wyjmowałam z jajek, takie śliskie i zamarznięte to pomyślałam sobie, że chyba takie ma się uczucie jak się dotyka gałek ocznych! Przynajmniej tak sobie to wyobrażam bo takiej przyjemności a raczej nieprzyjemności jeszcze nie miałam aby dotykać ludzkich oczu! Ciekawa propozycja na Halloween, fajnie się bedą prezentować na stole, na przyjęciu w tym dniu:)
Pomysł znalazłam tutaj. Polecam i ....smacznego!!!:)
Składniki (na 12 gałek ocznych):
1 opakowanie budyniu waniliowego (85g/3oz)
12 okrągłych żelek (u mnie LifeSavers Gummies)
12 jelly beans, rodzynek lub innych małych drażetek aby zrobić źrenice
12 plastikowych jajek (użyłam mniejszych połówek)
1 puste opakowanie po jajkach
Wykonanie:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zostawić aby troszkę przestygł.
Plastikowe połówki jajek umieścić w pustym opakowaniu po jajkach.
W każdą żelkę włożyć jelly beans/rodzynkę.
Następnie umieścić je w połówkach jajek.
Każde jajko wypełnić budyniem - około 1 łyżka budyniu na jedną połówkę.
Tak przygotowane oczęta wkładamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Przed planowanym serwowaniem wyjmujemy je z zamrażalnika, zostawiamy w temperaturze pokojowej na parę minut po czym delikatnie ściskamy aby oczko wyszło (można pomóc sobie łyżeczką lub widelcem ale ostrożnie aby go nie zniszczyć). Serwować odrazu lub włożyć do pojemnika i trzymać w zamrażalniku do dwóch dni.
Budyniu Wam zostanie - więc albo możecie go zjeść albo zrobić więcej gałek ocznych (według mnie wyjdzie ich około 18).
Polecam i smacznego!:)
Podsunęłaś mi genialny pomysł na Halloween ;)
ReplyDeleteŚwietne na halloween, świetne dla dzieci :) Bardzo fajny przepis :)
ReplyDeletehehehehe...świetne!:)
ReplyDeleteI didn't really needed to see the english version to knew what this was and it's a great idea to use life savers hahaha I could make them and make my mom crazy by just looking at them!
ReplyDeletehttp://bitstreats.blogspot.com/
Dziekuje Wam bardzo!:)))
ReplyDelete