Wednesday, February 9, 2011

Puszyste Placuszki (Fluffy Pancakes)



Świętowanie, takiego dnia jak Walentynki, należy zacząć od rana... czyli od dobrego śniadania!:) Tak, tak ja tu o jedzeniu haha 
Te puszyste a właściwie puchate pancakes bedą idealne:) Ja, wykorzystując takie foremki do jajek i pancakes (egg&pancakes mold), zrobiłam je w kształcie serduszek aby podkreślić szczególny charakter tego dnia. Ale oczywiście pieczone normalnie jako okrągłe placuszki też będą smakować idealnie i zapewnią każdemu wspaniały nastrój do samego wieczora!:) Podać możecie albo z syropem klonowym albo z bitą śmietaną i owocami - nieważne tak naprawdę - bo one są tak pyszne, że smakować będą ze wszystkim i każdemu! 
Polecam!:) Nie tylko na Walentynki oczywiście:) Każdego dnia zróbcie sobie wyjątkowy dzień i zaserwujcie fluffy pancakes:) 
Przepis znalazłam na stronie AllRecipes.


Składniki (na 8 pancakes):

3/4 szklanki mleka
2 łyżki octu
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki masła - rozpuszczonego
cooking spray do smażenia (ja nie używałam nic)

Wykonanie:

Mleko wymieszać z octem i odstawić na 5 minut aby się ścięło - zrobi się jak maślanka.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem, sodą i solą w osobnej misce.
Do ściętego mleka dodać jajko i roztopione masło. Roztrzepać dobrze po czym wlać to do mąki. Wymieszać łyżką lub trzepaczką aby nie było grudek.
Patelnie popsikać cooking spray (można też po prostu smażyć na oleju albo na suchej patelni teflonowej) i rozgrzać na średnim ogniu. Kłaść około 1/4 szklanki ciasta na jeden placuszek. Piec aż ukażą się bąbelki na górze (około 1-2 minuty) i odwracać na drugą stronę. Powinny mieć ładny, złoty kolor.
Jeśli chcecie serduszka (albo inne kształty) to najpierw kładziemy na patelni foremkę (mold), wlewamy ciasto i dalej pieczemy jak powyżej.


Podawać odrazu polane syropem klonowym, miodem lub z bitą śmietaną i owocami.



Polecam, smacznego i udanego Dnia Św. Walentego!:)))

4 comments:

  1. niezwykle urokliwe są te serduszka... :-)

    ReplyDelete
  2. jak pięknie! ach jak ja bym chciała dostać takie śniadanko

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Na zdjęciach placuszki wyglądają bardzo apetycznie :). W domu robię podobne, z dodatkiem powideł śliwkowych - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe. Przeważnie jadam je na śniadanie do kawy :). Oprócz powideł dodaję też czasami syropu klonowego, który jest bardzo słodki.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)