Tuesday, February 8, 2011

Syllabub z Amaretto, Winogronami i Espresso



Deser rodem z Wielkiej Brytanii. Zazwyczaj robiony z bitej śmietany czy mleka z dodatkiem cukru i alkoholu. Tutaj podaję zgodnie z przepisem znalezionym na blogu Eat after reading. Jest szybki do zrobienia i prosty - naprawdę zajmuje pare minut i mamy gotowy, wspaniały deser:) Proponuję go przygotować dla Ukochanej/Ukochanego na Walentynki a to dlatego, że autor tego przepisu podobno słyszał, że deser ten jest tak dobry, że często porównywany do... no nie wiem czy mogę tak pisać otwarcie... jednym słowem jedzenie go to największa przyjemność jaka Was spotkała... razy trzy!:)))
Polecam do wypróbowania:)))


Składniki:

250ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru
4 łyżki likieru amaretto
50g/1.7oz rozgniecionych ciasteczek amaretto
Winogrona (przecięte na pół) - u mnie około 200g/7oz
4 łyżki zaparzonego espresso
tarta czekolada do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypać cukier, dodać likier amaretto i wymieszać aż cukier się rozpuści. Wlać śmietankę i ubić na sztywno, uważając żeby się nie zważyła. Wstawić do lodówki.
Na dnie kieliszków ułożyć warstwę rozgniecionych ciasteczek i zalać espresso (jedna łyżka do każdego kieliszka). Następnie ułożyć warstwę winogron a na górę dodać ubitą śmietankę.
Posypać rozgniecionymi amaretto i tartą czekoladą.
Podawać.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)