Thursday, February 3, 2011

Bezowe Serca



Postanowiłam wypróbować inny przepis na bezy a konkretnie pochodzący ze strony Joy of Baking. Tam autorka dodaje cream of tartar oraz używa zwykłego cukru (caster sugar) zamiast pudru. Muszę przyzanć, że bezy wyszły wspaniałe! Nie popękały i pięknie się wysuszyły:) Chyba będzie to mój ulubiony przepis od teraz:) Zrobiłam je w kształcie serduszek bo zbliżają się Walentynki i podane z bitą śmietaną i owocami bedą stanowiły wspaniały deser w tym dniu. Ja upiekłam około 45 serduszek ale oryginalnie bezy były większe i było ich tylko 12. Duże czy małe naprawdę wyglądają i smakują słodko:) Polecam!:)


Składniki (u mnie 45 mniejszych serduszek):

4 duże białka
1/2 łyżeczki cream of tartar*
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

bita śmietana do podania
owoce do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Białka muszą być w temparaturze pokojowej. Ubić je aż się pięknie spienią. Dodać cream of tartar i dalej ubijać aż będą sztywne. Następnie stopniowo dodawać cukier (po jednej, dwie łyżki) i cały czas ubijać. Na końc dodać ekstrakt z wanilii.
Białka muszą być dobrze ubite - najlepiej sprawdzić czy są ubite biorąc troszkę masy i rozcierając między palcami - powinna być gładka i nie powinniśmy wyczuwać żadnych ziarenek cukru. 
Masę przełożyć do woreczka z odciętym czubkiem lub do rękawa cukierniczego z doczepioną płaską lub okrągłą końcówką i wyciskamy masę w kształcie serduszek. Można sobie te serduszka najpierw narysować (lub odrysować od foremki do wycinania ciastek) na papierze do pieczenia lub pergaminie i później tylko wypełniać kształty masą. Możecie zrobić małe serduszka lub większe - jak kto woli. Oryginalnie w przepisie było tylko 12 dużych serduszek - ja zrobiłam 45 mniejszych.
Piec a wlaściwie suszyć w piekarniku nagrzanym do 107C (225F) przez około 2 godziny, po czym piekarnik wyłączyć i zostawić w nim bezy jeszcze na conajmniej godzinę (lub np. na całą noc).
Podawać z bitą śmietaną i owocami lub jako ciasteczka bez żadnych dodatków.



Polecam i smacznego!:)

*u nas można go kupić bez problemu w każdym sklepie; niestety nie wiem jak się nazywa po polsku i czy jest równie łatwo dostępny

1 comment:

Thanks for stopping by!:)