Monday, July 26, 2010

Filet z Kurczaka w Cieście

English Version


Ten filet robiła moja mama:) Przywiozła mi ten przepis i przygotowała go dla nas:) Ja tylko obserwowałam jej poczynania a później próbowałam:) Muszę przyznać, że tylko mnie smakował. Ani mój mąż ani moja córka nie chcieli tego jeść. Ale jak dla mnie smak był ciekawy, inny ale dobry:) Więc publikuję i polecam do wypróbowania:) Zawsze to jakaś odmiana na obiadek.
Jeszcze uwaga, że przygotowanie tego kurczaczka rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem.


Składniki:

2 piersi z kurczaka (każda przekrojona wzdłuż tak aby otrzymać 4 kotleciki)
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka wegety
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mąki pszennej
rozgnieciony czosnek lub inne ulubione przyprawy

Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Każdy z kotlecików rozbić lekko i jeśli dodajecie jakieś przyprawy to właśnie teraz dodać (np. lekko osolić, dodać pieprz lub natrzeć czosnkiem - moja mama nie dawała żadnych przypraw ale ja bym polecała np. czosnek i pieprz bo soli jest wystarczająco z wegety).
W misce roztrzepać dobrze jajka z mąkami, olejem i wegetą. Do tak przygotowanego ciasta włożyć kotlety (tak aby ładnie były tym ciastem pokryte). Przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia usmażyć kotlety na oleju, na rumiano z obu stron, polewając pozostałą częścią ciasta.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatką lub warzywami.



Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. U NAS W 3 MINUTY ZNIKAJĄ Z TALERZY!!!:) WSZYSCY SIE PROSZĄ ŻEBY MAMA ZROBIŁA:) UWIELBIAMY TE KOTLECIKI:)!!!MI NAJBARDZIEJ SMAKUJĄ Z PIRE I SAŁATKĄ-RESZTA Z ZIEMNIACZKAMI I SAŁATKA:)WSPANIAŁE:)

    ReplyDelete
  2. Oj ja też zjadłam w 3 minuty LOL

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)