Bardzo smaczne połączenie miodu i musztardy pełnoziarnistej. Nam bardzo smakuje:) Może i u Was zagości na stole?:) Powinno się go piec pod rozgrzanym grillem w piekarniku (wtedy będzie bardziej chrupiący z zewnątrz) ale ja piekę go zawsze w naczyniu żaroodpornym i odwracam co 10 minut smarując marynatą i jest pyszny!:) Polecam!
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku z tym, że tam autorka piekła tylko nóżki z kurczaka a ja zawsze robię całego kurczaka:)
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku z tym, że tam autorka piekła tylko nóżki z kurczaka a ja zawsze robię całego kurczaka:)
Składniki:
kurczak (około 1,5/3.3lb - 1,8kg/3.9lb)
125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy pełnoziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego (ja daję canola oil)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki (u mnie zazwyczaj 8 części) oraz ponacinać każdy kawałek w dwóch, trzech miejscach. Natrzeć solą i pieprzem i włożyć do dużej miski lub garnka.
Do miseczki wlać miód, dodać obie musztardy, ocet winny oraz olej i wszystko dobrze wymieszać. Marynatą dobrze wysmarować każdą część kurczaka, najlepiej wciskając dobrze rękami. Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na dłużej).
Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (430F). Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym zachowując pozostałą marynatę w misce.
Piec około 45-50 minut często przewracając kurczaka i smarując go pozostałą marynatą.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)