Sunday, July 11, 2010

Tiramisu



Deser dla wszystkich kawoszy:) Takich jak ja! Uwielbiam kawe i wszystko co kawowe:) W tiramisu kocham nie tylko kawowy smak ale i delikatność serka mascarpone no i fakt, że robi się go szybko i nie trzeba włączać piekarnika! Pycha po prostu! Polecam:)


Składniki:

2 pudełeczka serka mascarpone (227g/8oz każde)
4 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru*
3/4 szklanki kremówki (heavy whipping cream)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 ml wody
24 podłużne biszkopty (lady fingers)
3 łyżki likieru baileys (lub innego, np. amaretto)
2 łyżeczki kakao wymieszanego z tartą czekoladą (lub samego kakao)

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać serek mascarpone i ucierać aż wszystko ładnie się połączy. Kremówkę ubić w osobnym naczyniu i dodać do masy serowej, wymieszać.
Do kawy dodać likier i wymieszać. Połowę biszkoptów delikatnie moczyć w tak przygotowanej kawie i układać w naczyniu lub foremce o wymiarach 20x20cm (8x8in). Posypać kakao z czekoladą. Następnie wyłożyć na to połowę masy serowej i równo rozsmarować. Namoczyć pozostałe biszkopty i ułożyć na kremie. Znów posypać kakao i wszystko przykryć pozostałym kremem serowym, wyrównać, posypać kakao z czekoladą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Delikatnie kroić i podawać.

Polecam i smacznego!:)



*dla mnie taka ilość cukru jest wystarczająca ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery to możecie dodać więcej, np. 1/2 szklanki

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)