On naprawdę jest elegancki:) Bardzo ładnie prezentuję się na talerzu, jest dość prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie:) Polecam zarówno na obiad dla gości jak i na codzienną ucztę z rodzinką:) Podaję albo z ryżem albo z ziemniakami i sałatką.
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia a dotarł do mnie przez przyjaciółkę, która wypróbowała go pierwsza i poleciła mnie:)
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia a dotarł do mnie przez przyjaciółkę, która wypróbowała go pierwsza i poleciła mnie:)
Składniki:
1 kurczak (około 1.8kg/4lb)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku (ja daję zawsze więcej - 3 ząbki)
1 łyżka suszonego tymianku
300 g zielonych winogron (mogą też być inne)
sól i pieprz
Wykonanie:
Wymieszać w garnuszku sos sojowy, oliwę, tymianek i miód. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać sok z cyrtyny i przeciśnięty czosnek, chwilę podgrzewać.
Kurczaka umyć, podzielić (ja z reguły dzielę na 8 kawałków), natrzeć solą, pieprzem i przygotowanym sosem. Odstawić na 30 minut do lodówki (albo na dłużej jeśli czas pozwala).
Winogrona umyć, przekroić na pół.
Kurczaka piec w żaroodpornym naczyniu ok. 40-50 minut w 250C (485F). Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać winogrona.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)