Thursday, July 15, 2010

Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką


Wspaniałe bułeczki! Po prostu przepyszne! I jest to nie tylko moja opinia ale wszystkich, którzy próbowali:) Zrobiłam je w weekend i zniknęły w weekend! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji:)
Ciasto sprawia jednak troszkę problemów - było dość lepiące, więc musiałam dodać zdecydowanie więcej mąki plus podsypywałam sporo podczas formowania bułeczek ale smak jest po prostu wspaniały więc napewno do przepisu wrócę jeszcze nie raz:) Może z jagodami? Albo z serkiem? No popróbuje napewno:) Wam też polecam!:)
Źródło przepisu: Blog Moje Wypieki :)


Składniki (na 9 bułeczek):

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodałam więcej)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g/2oz miękkiego lub rozpuszczonego masła (dałam miękkie)
7g/0.25oz suchych drożdży (lub 12g świeżych)
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie)
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek (ja roztrzepałam z łyżką mleka)
truskawki (około 30 sztuk)

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy (28g/1oz)
60g/2oz roztopionego masła

Wykonanie:

Mleko, cukier, jajko i żółtko wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić rozczyn najpierw), masło i sól i wyrobić gladkie i elastyczne ciasto. Moje się bardzo kleiło więc dodałam około 3-4 czubate łyżki mąki dodatkowo. Następnie ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość wyjąć i wyrobić lekko jeszcze raz po czym podzielić ciasto na 9 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Jak się ładnie napuszą w każdej bułeczce zrobić szklanką wgłębienie (ja robiłam to palcami).



Do każdego dołka wsypać pół łyżeczki bułki tartej oraz włożyć truskawki (ja wkładałam do każdego wgłębienia po 3 małe lub 2 większe truskawki).
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić w misce palcami.
Posypać bułeczki kruszonką oraz posmarować brzegi jajkiem.
Piec w temperaturze 190C ( 375F) około 20-22 minuty. Wystudzić na kratce.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)