Thursday, September 25, 2014

Garbata Szarlotka

English Version


Nazwałam ją garbata bo ma właśnie takie fajne garby:) Robi się ją błyskawicznie! Wszystkie składniki trzeba wrzucić do jednej miski, zagnieść i gotowe. Nadłużej obierałam jabłka!:) Bardzo dobra ale jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta to proponuję dodać więcej cukru. Wygląda super taka falowana i fajnie się ją kroi. Najlepiej kroić zgodnie z "garbami", otrzymamy wtedy dwanaście równych kawałków, które ładnie się będą prezentować na talerzykach. W cieście nie ma jajek! Oryginalnie był tam serek homogenizowany więc jeśli macie do niego dostęp to użyjcie, pewnie wyjdzie jeszcze lepsza. Ja nie miałam więc użyłam gęstego jogurtu greckiego - wyszło też pysznie. Użyłam naturalnego i dodałam dość dużo waniliowego ekstraktu. Jeśli dodacie jogurt waniliowy to proponuję dać jedną lub dwie łyżeczki wanilii. Mnie najbardziej smakowała następnego dnia po upieczeniu ale ciepła z gałką lodów waniliowych też będzie pyszna!:) 
Smaczna i fajnie wygląda, jednym słowem warto zrobić!:) Polecam!:) Na podstawie przepisu ze tej strony.  


Składniki:

500g/1.1lb mąki pszennej + do podsypania
226g/8oz/2 sticks masła - miękkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru (można dodać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
200g/7oz (200ml) gęstego jogurtu greckiego (naturalnego lub waniliowego)
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (mniej jeśli użyjecie jogurtu waniliowego)
duża szczypta soli

6 jabłek na szarlotkę (użyłam Granny Smith)
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, przekroić na połowę i wyciąć gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką).


Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub miski miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące.


Wyjąć na lekko omączony blat lub deskę i podzielić na dwie części.


Jedną część rozwałkować i włożyć na dno foremki o wymiarach 23x32cm/9x13inch (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem). Ja rozwałkowuję na pergaminie i wkładam razem z nim do foremki.


Na cieście ułożyć połowki jabłek - brzuszkami do góry.


Na górę wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Przyklepać przy brzegach żeby się skleiło. Ja też rozwałkowuję na pergaminie i później wykładam na jabłka i odrywam delikatnie pergamin - wcześniej posypuję go troszkę mąką aby łatwiej odszedł.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C/340F przez około 45-60 minut (ja piekłam godzinę).


Wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.




Polecam i smacznego!:)

15 comments:

  1. Wspaniale się prezentuje ,oj zjadłabym kawałeczek
    na pewno jest przepyszna )
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Robiłam taką ale na serku :) Jest pyszna :)

    ReplyDelete
  3. Ale bym zjadła! Wygląda fenomenalnie :)

    ReplyDelete
  4. Świetny pomysł i jesli rzeczywiście tak szybko się ją robi to wypróbuję

    ReplyDelete
  5. A może by tak znowu dopieścić tym swoją watahę... hm... czapki z głów by im zleciały...

    ReplyDelete
  6. Z chęcią zjadłabym parę takich apetycznych "garbów" :)

    ReplyDelete
  7. kiedyś już taką robiłam tylko, że posmarowałam powidłami i cynamonem ciasto przed ułożeniem jabłek a do jabłek w wydrążone miejsce dałam orzechy i rodzynki.

    ReplyDelete
  8. Zrobiłam! Będzie u mnie na blogu niebawem! Re-we-la-cja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super Marzyniu!:))) CIesze sie ze smakowala! :)

      Delete
  9. A ile serka homo należy dać? I jakiego smaku? Rozumiem, ze serek zamiast jogurtu, tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyle ile jogurtu. Dodajemy serek zamiast jogurtu. Najlepiej uzyc waniliowego i wtedy dodac tylko 1 lyzeczke ekstraktu waniliowego lub po prostu cukier waniliowy.

      Delete
  10. Znam to ciasto pod nazwą Szarlotka Wiedeńska :) Piękne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To znasz zdecydowanie ladniejsza nazwe! :) Bardzo mi sie podoba :)

      Delete
  11. Wyglada pysznie, nabralam ochoty :-) Napewno zrobie.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)