Nazwałam ją garbata bo ma właśnie takie fajne garby:) Robi się ją błyskawicznie! Wszystkie składniki trzeba wrzucić do jednej miski, zagnieść i gotowe. Nadłużej obierałam jabłka!:) Bardzo dobra ale jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta to proponuję dodać więcej cukru. Wygląda super taka falowana i fajnie się ją kroi. Najlepiej kroić zgodnie z "garbami", otrzymamy wtedy dwanaście równych kawałków, które ładnie się będą prezentować na talerzykach. W cieście nie ma jajek! Oryginalnie był tam serek homogenizowany więc jeśli macie do niego dostęp to użyjcie, pewnie wyjdzie jeszcze lepsza. Ja nie miałam więc użyłam gęstego jogurtu greckiego - wyszło też pysznie. Użyłam naturalnego i dodałam dość dużo waniliowego ekstraktu. Jeśli dodacie jogurt waniliowy to proponuję dać jedną lub dwie łyżeczki wanilii. Mnie najbardziej smakowała następnego dnia po upieczeniu ale ciepła z gałką lodów waniliowych też będzie pyszna!:)
Smaczna i fajnie wygląda, jednym słowem warto zrobić!:) Polecam!:) Na podstawie przepisu ze tej strony.
Smaczna i fajnie wygląda, jednym słowem warto zrobić!:) Polecam!:) Na podstawie przepisu ze tej strony.
Składniki:
500g/1.1lb mąki pszennej + do podsypania
226g/8oz/2 sticks masła - miękkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru (można dodać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
200g/7oz (200ml) gęstego jogurtu greckiego (naturalnego lub waniliowego)
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (mniej jeśli użyjecie jogurtu waniliowego)
duża szczypta soli
6 jabłek na szarlotkę (użyłam Granny Smith)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na połowę i wyciąć gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką).
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub miski miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące.
Wyjąć na lekko omączony blat lub deskę i podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i włożyć na dno foremki o wymiarach 23x32cm/9x13inch (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem). Ja rozwałkowuję na pergaminie i wkładam razem z nim do foremki.
Na cieście ułożyć połowki jabłek - brzuszkami do góry.
Na górę wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Przyklepać przy brzegach żeby się skleiło. Ja też rozwałkowuję na pergaminie i później wykładam na jabłka i odrywam delikatnie pergamin - wcześniej posypuję go troszkę mąką aby łatwiej odszedł.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C/340F przez około 45-60 minut (ja piekłam godzinę).
Wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Wspaniale się prezentuje ,oj zjadłabym kawałeczek
ReplyDeletena pewno jest przepyszna )
Pozdrawiam
jadłam już takie cudo, jest pyszne
ReplyDeleteRobiłam taką ale na serku :) Jest pyszna :)
ReplyDeleteAle bym zjadła! Wygląda fenomenalnie :)
ReplyDeleteŚwietny pomysł i jesli rzeczywiście tak szybko się ją robi to wypróbuję
ReplyDeleteA może by tak znowu dopieścić tym swoją watahę... hm... czapki z głów by im zleciały...
ReplyDeleteZ chęcią zjadłabym parę takich apetycznych "garbów" :)
ReplyDeletekiedyś już taką robiłam tylko, że posmarowałam powidłami i cynamonem ciasto przed ułożeniem jabłek a do jabłek w wydrążone miejsce dałam orzechy i rodzynki.
ReplyDeleteZrobiłam! Będzie u mnie na blogu niebawem! Re-we-la-cja!
ReplyDeleteSuper Marzyniu!:))) CIesze sie ze smakowala! :)
DeleteA ile serka homo należy dać? I jakiego smaku? Rozumiem, ze serek zamiast jogurtu, tak?
ReplyDeleteTyle ile jogurtu. Dodajemy serek zamiast jogurtu. Najlepiej uzyc waniliowego i wtedy dodac tylko 1 lyzeczke ekstraktu waniliowego lub po prostu cukier waniliowy.
DeleteZnam to ciasto pod nazwą Szarlotka Wiedeńska :) Piękne :)
ReplyDeleteTo znasz zdecydowanie ladniejsza nazwe! :) Bardzo mi sie podoba :)
DeleteWyglada pysznie, nabralam ochoty :-) Napewno zrobie.
ReplyDelete