Wednesday, September 3, 2014

Sałatka Gyros

English Version


Bardzo popularna sałatka. Idealna na imprezę ale też na kolację czy lunch. Smaczna a najlepsza na drugi dzień. Bardzo polecam!:) Jest na nią mnóstwo przepisów ale głównie różnią się one ułożeniem warstw. Podaję moją wersję:) Tak na prawdę najważniejsza jest tutaj przyprawa do gyrosa, w której obtaczamy kawałki kurczaka. Pycha po prostu!:) Smacznego!


Składniki (na miskę o pojemności 2.4 litra):

2 małe, pojedyńcze piersi z kurczaka
2-3 łyżki przyprawy do gyrosa
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 mała cebula
4-5 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych
3/4 puszki kukurydzy (puszka = 423g/15oz)
1 czerwona papryka
1/2 główki kapusty pekińskiej
ketchup
majonez
sól i pieprz
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie:

Piersi z kury umyć, pokroić w kosteczkę i wymieszać dobrze z przyprawą do gyrosa.



Odstawić na 1-2 godziny (ale jak nie macie czasu można smażyć od razu). Następnie usmażyć na oleju lub oliwie na rumiano z każdej strony i odłożyć do przestudzenia.


Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę (nie za małą). Kapustę pekińską poszatkować.



W misce (najlepiej szklanej wtedy sałatka ładnie się prezentuje) układać kolejno warstwy:
mięso, cebula, ketchup (u mnie to były 3-4 łyżki ale można dać więcej lub mniej, według uznania), ogórki, kukurydza, majonez (użyłam dokładnie 5 łyżek), połowa papryki czerwonej, kapusta, druga połowa papryki.





Wierz posypać odrobiną soli i pieprzu oraz szczypiorkiem.


Sałatkę przykryć i włożyć do lodówki aby smaki się "przegryzły". Ja serwuję dopiero następnego dnia. Podawać z kromką chleba lub bułką.


Smacznego i polecam!:)

2 comments:

  1. sałatka pyszna, warstwowe sałatki są bardzo efektowne, Twoja wygląda super

    ReplyDelete
  2. Bardzo wiosenna Ci wyszła ta sałatka :D Ach chcę się wziąć gryza ;) Zapraszam też do spróbowania moich wersji tej sałatki :) http://salatkagyros.pl

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)