Thursday, September 11, 2014

Ciasto z Prince - Polo

English Version


Z cyklu ciasto jak batonik:) Tym razem wykorzystałam batoniki prince-polo. Korzystałam z przepisu mojej mamy ale zmieniłam go całkowicie. Po za tym zrobiłam to ciasto w dwóch różnych wersjach (jedna powiedzmy, że lżejsza) i obie Wam tutaj przedstawiam. Jak dla mnie ta bardziej tradycyjna jest lepsza ale to już kwestia smaku:) Polecam do wypróbowania tym bardziej, że wygląda super to ciasto! :) 


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka - osobno białka i żółtka
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli

Krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g/1.4oz)
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka (500ml)
2 łyżeczki cukru
225g/8oz/2 sticks miękkiego masła
3 wafelki prince-polo (36g/1.2oz każdy)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wódki

Krem II (wersja lżejsza):
600ml kremówki - schłodzonej
1 serek mascarpone (227g/8oz)
3 łyżki cukru pudru
3 wafelki prince-polo (36g/1.2oz każdy)
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
2 galaretki o dowolnym smaku (na 500ml każda)

Wykonanie:

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem i wskazówkami podanymi tutaj - klik.
Pieczemy go w foremce o wymiarach 23x32cm/9x13inch około 20 minut w temperaturze 175C/345F. Studzimy.


Galaretkę na górę ciasta rozpuszczamy w 3 szklankach wody i odstawiamy do wystudzenia. Powinna się już prawie ścinać.

Krem tradycyjny:
Żółtka ubijamy z 2 łyżeczkami cukru na kogel mogel.


Dodajemy do nich budyń (proszek), łyżkę mąki pszennej oraz 1/2 szklanki mleka i wszystko dobrze mieszamy aby nie było grudek.



Resztę mleka (1 1/2 szklanki) zagotować po czym wlać na gotujące się mleko przygotowany kogel mogel z budyniem. Ugotować i całkowicie ostudzić do zimna (najlepiej przykryć budyń folią spożywczą tak aby dotykała ona budyniu, wtedy nie zrobi się na górze korzuch).



Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru aż będzie puszyste. Stopniowo, cały czas ucierając dodawać zimny budyń.
Ciasteczka włożyć do woreczka foliowego i pokruszyć, można też użyć blendera ale woreczek to bardzo dobry pomysł.




Dodać do przygotowanego kremu i wymieszać dobrze.


Na końcu dodać wódkę i znów wymieszać. Rozsmarować tak przygotowany krem na biszkopcie.


Krem w lżejszej wersji:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i utrzeć. Dodać wanilię oraz pokruszone (tak jak wyżej) wafelki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.


Na górę ciasta wylać tężejącą galaretkę.


Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Kroić i podawać. Przechowywać w lodówce.



Ciasto w wersji lżejszej:



Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. Wygląda niezwykle kusząco, musiało być pyszne :)

    ReplyDelete
  2. Marzyniu, w tych siwych kapelutkach wyglądają odjazdowo, jak z galaretką z gencjany (Ty chyba nie pamiętasz gencjany...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marzyniu nie wiem niestety co to gencjana :) Takie galaretki-siwki dostalam od mojej mamy ostatnio jak do mnie przyjechala :) Spodobaly mi sie bo inne :) Pozdrawiam! :)

      Delete

Thanks for stopping by!:)