Nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa ale jest super prosta do zrobienia i super smaczna:) Skojarzyła mi się ta nazwa z Hobbitami! Ale czy oni mają coś do czynienia z tą nazwą czy nie, to już nie wiem haha Jak zwał tak zwał ja ostatnio po prostu uwielbiam wszystko co proste i nie wymagające dłuższego przebywania w kuchni, mimo że moją kuchnię wciąż uwielbiam! :)
Podczas pieczenia jest taki zapach w całym domu, że człowiek po prostu ślini się i tylko czeka aż się w końcu skończy piec!:) W środku miękkie i delikatne z chrupiącą skórką na zewnątrz - brązowy cukier, którym posypujemy szarlotkę przed włożeniem do piekarnika, super się karmelizuje i sprawia, że skórka jest chrupiąca.
Podczas pieczenia jest taki zapach w całym domu, że człowiek po prostu ślini się i tylko czeka aż się w końcu skończy piec!:) W środku miękkie i delikatne z chrupiącą skórką na zewnątrz - brązowy cukier, którym posypujemy szarlotkę przed włożeniem do piekarnika, super się karmelizuje i sprawia, że skórka jest chrupiąca.
Polecam Wam bo warto zrobić! :) Na podstawie przepisu z serwisu Ugotuj.to.
Składniki:
4 jabłka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g/2.8oz/6 łyżek masła
2 jajka
2 łyżki mleka
3/4 szklanki brązowego cukru (oryginalnie 1 3/4)
1 1/2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło i rękami rozetrzeć je z mąką aż będzie przypominało kruszonkę.
Jajka roztrzepać z mlekiem - najlepiej małą trzepaczką, mają być tylko roztrzepane a nie ubite.
Następnie dodać cukier, jabłka oraz jajka roztrzepane z mlekiem.
Wszystko wymieszać, łyżką lub po prostu ręką.
Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem tortownicy o średnicy 23cm/9inch. Posypać 1 1/2 łyżkami brązowego cukru oraz cynamonem.
Piec w 190C/375F przez około 45 minut.
Przed podaniem można posypać dodatkowo cukrem pudrem i cynamonem.
Polecam i smacznego!:)
Też ją piekłam i też zmniejszyłam od razu cukier, ale ogólnie to jest przepyszna :)
ReplyDeleteMi się też skjarzyła z postacią Froda i dlatego ją zrobię :D
ReplyDelete