Thursday, September 18, 2014

Kanadyjska Szarlotka Froda

English Version


Nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa ale jest super prosta do zrobienia i super smaczna:) Skojarzyła mi się ta nazwa z Hobbitami! Ale czy oni mają coś do czynienia z tą nazwą czy nie, to już nie wiem haha Jak zwał tak zwał ja ostatnio po prostu uwielbiam wszystko co proste i nie wymagające dłuższego przebywania w kuchni, mimo że moją kuchnię wciąż uwielbiam! :)
Podczas pieczenia jest taki zapach w całym domu, że człowiek po prostu ślini się i tylko czeka aż się w końcu skończy piec!:) W środku miękkie i delikatne z chrupiącą skórką na zewnątrz - brązowy cukier, którym posypujemy szarlotkę przed włożeniem do piekarnika, super się karmelizuje i sprawia, że skórka jest chrupiąca. 
Polecam Wam bo warto zrobić! :) Na podstawie przepisu z serwisu Ugotuj.to


Składniki:

4 jabłka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g/2.8oz/6 łyżek masła
2 jajka
2 łyżki mleka
3/4 szklanki brązowego cukru (oryginalnie 1 3/4)

1 1/2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.


Obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło i rękami rozetrzeć je z mąką aż będzie przypominało kruszonkę.



Jajka roztrzepać z mlekiem - najlepiej małą trzepaczką, mają być tylko roztrzepane a nie ubite.


Następnie dodać cukier, jabłka oraz jajka roztrzepane z mlekiem.


Wszystko wymieszać, łyżką lub po prostu ręką.


Przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem tortownicy o średnicy 23cm/9inch. Posypać 1 1/2 łyżkami brązowego cukru oraz cynamonem.


Piec w 190C/375F przez około 45 minut.



Przed podaniem można posypać dodatkowo cukrem pudrem i cynamonem.



Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Też ją piekłam i też zmniejszyłam od razu cukier, ale ogólnie to jest przepyszna :)

    ReplyDelete
  2. Mi się też skjarzyła z postacią Froda i dlatego ją zrobię :D

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)