Jesień a więc jest i dynia!:) Wszędzie!:) Jeśli lubicie to super jeśli nie, to może się przekonacie? Ja też kiedyś nie lubiłam. Wszelkie wypieki z dynią są tutaj popularne w tym okresie. Najpierw mamy Halloween a poźniej Thanksgiving i dynia króluje:) Taką babkę można śmiało zaserwować w Dniu Dziękczynienia jako deser. Jest miękka, wilgotna, ma śliczny kolor, super pachnie jak się piecze no i przede wszystkim jest banalnie prosta do wykonania:) Pamiętajcie tylko aby wyjąć maślankę z lodówki wcześniej bo może skończyć się zakalcem!:) Polecam bo warto spróbować!:) Przepis pochodzi ze strony Gotuję bo lubię.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
125ml maślanki
150ml oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
cukier puder do posypania lub lukier
Wykonanie:
Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej!
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę.
Przelać do natłuszczonej foremki na babke (najlepiej z kominkiem). U mnie o średnicy o 24cm/9.5inch.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C/375F przez 50-60 minut (ja piekłam 50 minut) - do suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić, polukrować lub posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Bardzo apetyczna babka, i ten kolor!
ReplyDeleteCudna ta babeczka :) Ja za dynią przepadam, więc poczęstowałabym się z rozkoszą :)
ReplyDeletePięknie Ci wyrosła!
ReplyDelete