Friday, October 10, 2014

Ciasto na Pizze

English Version


Bardzo łatwo zamówić pizzę z dostawą do domu, prawda?:) Ale warto się troszkę potrudzić i zrobić sobie taką własną, domową!:) Przepis, który Wam podaję to taka kombinacja powstała z moich poszukiwań na dobre ciasto na pizzę w sieci:) Wyszło na prawdę pysznie i domowo!:) Reszta zależy już od Waszych upodobań i wyobraźni, możecie stworzyć pizze, które lubicie, dodać co Was pasuje i w ogóle możliwości bez liku:) Podstawa to dobre ciasto i takie właśnie Wam dziś proponuję:) Podaję również moje dodatki gdyby ktoś chciał skorzystać. Możecie zrobić z tego ciasta dwie pizze o średnicy około 30 centymetrów ale jeśli wolicie więcej ciasta na pizzy to proponuję Wam podzielić to ciasto na dwie części - mniejszą i większą (wymiary dalej w przepisie) i wtedy otrzymacie pizzę na grubym cieście, którą ja osobiście wole ale gusta i smaki bywaja różne:) Popróbujcie co Wam pasuje:) Polecam bo warto zrobić domową pizze!:)

Składniki (na dwie pizze):

Ciasto na pizze:
3 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody (ciepłej)
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka
1 1/2 łyżeczki soli
1 paczuszka suchych drożdży (7g/0.25oz)

Sos:
1 puszka sosu pomidorowego (425g/15oz)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Dodatki:
ser mozzarella
3 pieczarki
1/2 małej cukini
1/2 papryki pomarańczowej
1/4 paryki czerwonej
1/4 cebuli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto na pizze. U mnie robi to zawsze mikser ale oczywiście można ręcznie. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy drożdże i mieszamy.


Następnie dodajemy sól, 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek i dolewamy wodę (ciepłą ale nie może być gorąca!). Zagniatamy aż otrzymamy jednolite, gładnie ciasto, które się prawie nie klei - w razie potrzeby dodać dodatkowo 1/4 szklanki mąki ale tylko wtedy jeśli ciasto jest zbyt luźne (zależy to od rodzaju mąki). Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski (1 łyżeczkę oliwy używamy aby wysmarować miskę). Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość - trwa to około 1.5-2 godziny.


W między czasie trzemy ser (jeśli nie kupiliśmy już startego) i kroimy warzywa na plasterki.


Oraz przygotowujemy sos. Mieszamy sos z puszki z przyprawami i odkładamy.



Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnice czy mate i lekko zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na połowę (równe połówki jeśli chcemy mieć cieńsze pizze lub większa i mniejsza jeśli wolimy grubsze ciasto na pizzy).


Rękoma formujemy każdą część w kółeczko lekko podnosząć brzeg.


Moje dwie cieńsze pizze miały średnicę 30-31cm/12inch każda. Robiąc mniejszą i większą było to odpowiednio: 30-31cm/12inch oraz 17-18cm/7inch.
Smarujemy sosem (u mnie jakieś 2-3 łyżki) i układamy dodatki (w zależności co chcecie i lubicie na pizzy).


U mnie była to pizza z serem oraz pizza z warzywami.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 260C/500F około 16-18 minut (mniejszą około 14-15 minut). Wyjmujemy, kroimy i serwujemy.



Oczywiście najlepiej mieć kamień do pizzy, który wcześniej nagrzewamy ale można sobie poradzić i bez niego. Ja nagrzewałam taką dużą blachę z piekarnika i na nią wrzucałam przygotowaną pizzę. Mam też taką podkładkę do pizzy, która sprawia, że jest pizza bardziej chrupiąca. Ale bez niej też można oczywiście pizze domową upiec.



Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)