Prosty i szybki a co najważniejsze bardzo dobry!:) Idealny deser na letnie dni, kiedy to temperatura na zewnątrz nie bardzo pozwala na włączanie piekarnika a zjadłoby się coś słodkiego:) Ja odlałam pół szklanki galaretki i ozdobiłam ciasto na górze ale można też rozpuścić normalnie dodatkowo galaretkę i wylać na ciasto a można też ozdobić bitą śmietaną i owocami i tak podawać. W każdej wersji będzie Wam smakowało! Gwarantuję:) Przypomina taką piankę delikatną... no rewelacyjne!:) Pamiętajcie, że nie można długo tego deseru przechowywać. maksymalnie dwa dni, poźniej już nie będzie dobry. Polecam!:)
50g/1.7oz biszkoptów lub innych ciasteczek
1 szklanka kremówki
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 galaretki (każda na 1/2 litra wody)
Wykonanie:
Ciasteczka ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 20cm/8inch. Wcześniej można wyłożyć foremkę papierem do pieczenia lub pergaminem.
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i zostawić do całkowitego wystudzenia (powinna się już ścinać i lekko gęstnieć). Na końcu odlać pół szklanki tężejącej galaretki.
Ubić kremówkę na sztywno. Dodać jogurt i ubić. Do tak przygotowanej masy, wciąż ubijając powoli wlewać tężejącą galaretkę.
Wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Wylać masę na biszkopty (jeśli będzie bardzo płynna to należy troszkę poczekać, ona szybko tężeje).
Po wylaniu do foremki, natychmiast wylać na górę 1/2 szklanki galaretki i patyczkiem lub widelcem zamieszać robiąc esy-floresy na górze.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Wyjąć z tortownicy, delikatnie usunąć papier, kroić i podawać. Można ozdobić bitą śmietaną i/lub owocami.
Przechowywać w lodówce. Maksymalnie dwa dni!
Polecam i smacznego!:)
Świetny deser i kto by go tam przechowywał przez 2 dni?:-)) Dla mojej rodzinki byłby na jedno posiedzenie:-).
ReplyDeleteMiłego weekendu!
Dziekuje Droczilka:) U mie zostal jeden maly kawalek na trzeci dzien i juz byl niedobry:) Rowniez zycze milego weekendu!:)
DeleteNajlepsza propozycja na upały. I zawsze się udaje:)
ReplyDeleteDokladnie Monika:) Pozdrawiam:)
DeleteWygląda ślicznie i chyba jest niesłodki. To coś dla mnie :-)
ReplyDeleteTyle w nim slodyczy co z galaretki :) Cukru juz nie dodawalam. Jak dla mnie idealny:)
DeleteSmaczne, szybkie i do tego pięknie wygląda!
ReplyDeletena obecne temperatury za oknem idealny!
ReplyDeletePięknie zrobiłaś górę,pomysłowe.
ReplyDeletefajnie i smacznie
ReplyDeleteCzy można zrobić z samym jogurtem? Tak się składa, że mam w domu większą ilość i nie mam co z nim począć...
ReplyDeleteMozna ale nie bedzie juz takie delikatne ;) Daj dwie szklanki jogurtu po prostu. Pozdrawiam! ;)
Delete