Sunday, June 13, 2010

Cytrusowy Łosoś



Bardzo lubimy łososia:) To nasza ulubiona rybka i bardzo często gości na naszym stole. W wersji z cytrusami najbardziej nam smakuje. Szybkie danie (co jest ważne gdy na zewnątrz upał i nie da się długo stać przy kuchence), doskonałe z surówką z marchewki i ryżem ale można również podać z innymi, Waszymi ulubionymi dodatkami.
Polecam do wypróbowania:)


Składniki dla dwóch osób:

2 kawałki łososia (150g każdy)
sok z 1 dużej pomarańczy
sok z 1 cytryny
sok z 1 limonki
sól i pieprz cytrynowy (lub zwykły czarny pieprz i skórka otarta z połowy cytryny)
parę łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:

Łososia umyć i włożyć do miseczki. Posolić i doprawić pieprzem cytrynowym.
Do osobnej miseczki wycisnąć sok z pomarańczy, cytryny i limonki i wymieszać. Do garnuszka odlać 5 łyżek tak przygotowanego soku a resztą zalać kawałki łososia, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Łososia wyjąć z marynaty, ułożyć na rozgrzanej patelni i przykryć pokrywką. Marynatę wylać, nie będzie już potrzebna. Smażyć około 2-3 minuty (zależy od grubości filecików) a następnie odwrocić na drugą stronę, zalać wcześniej odłożonym sokiem (te 5 łyżek) i znów przykryć i smażyć 2-3 minuty.
Wyjąć i podawać od razu. Można rybę polać troszkę marynatą, ktora została ze smażenia.


Rybkę tę można również zamarynować (nie odlewając marynaty) i upiec w piekarniku - taka będzie zdrowsza. Wówczas rybkę wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C/390F na około 12-15 minut (zależy od grubości filetu). Można też jeśli macie piekarnik z funkcją broil tak właśnie go przygotować - ja ustawiam na broil - medium heat i piekę 12-13 minut. Pycha!:)

Jakkolwiek przygotujecie tę rybkę będzie pyszna:)

Polecam i smacznego!

Uwagi:
  • pomarańcza musi być słodka (ja daję kalifornijskie) - jeśli nie jest zbyt słodka, można dać sok 1 i 1/2 pomarańczy - najlepiej spróbować marynaty,
  • czasami używam gotowego soku z cytryny i limonki (jeśli nie mam w domu świeżej cytryny) i wtedy daje po 5 łyżek soku

2 comments:

  1. UWIELBIAM RYBKI, ALE W WERSJI Z CYTRUSAMI JESZCZE NIE JADŁAM:) SPRÓBUJE:)ANETA

    ReplyDelete
  2. Jedlismy wersje z piekarnika (wykonana przez sama Autorke) i jestesmy zachwyceni! Juz mam przepis wydrukowany i bede robic. Bardzo polecam - lekka, zdrowa, super.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)