Kończy sie listopad, niedługo już grudzień i święta!:) Dla mnie końcówka tego roku będzie dość absorbująca ze względu na nowego członka rodziny, który to lada dzień powinien się pojawić na tym świecie:) Przygotowałam dla Was jednak kilka świątecznych przepisów i będe je tutaj wrzucać w miarę jak czas pozwoli!:) Myślę, że przed Bożym Narodzeniem dam radę zaproponować Wam coś nowego i interesującego aby umilić Wam ten piękny, rodzinny i świąteczny czas!:) Zdjęcia zrobiłam już w zeszłym roku, większość przepisów, które dla Was mam to takie coroczne, tradycyjne i wielokrotnie już przeze mnie wypróbowane:) Warto zaglądać, może znajdziecie coś dla siebie i dla swoich bliskich na te zbliżające się święta!:) Pierwszy z przepisów to piernik, jako że bardzo lubimy pierniki!:) Nasz najbardziej ulubiony to piernik świąteczny, na który przepis mam od Mamy męża. Trudno zaleźć inny, który by go pobił:) Ale szukam i w ramach poszukiwań postanowiłam wypróbować przepis z powidłami bo wyglądał bardzo interesująco. No i piernik wyszedł smaczny owszem ale nie powalający. Po pierwsze oryginalnie było w nim dużo więcej cukru bo aż jedna szklanka co w połączeniu ze słodkimi powidłami daje nam na prawdę słodkie ciasto! Zdecydowanie za słodkie! Tak więc zredukowałam ilośc cukru i było już zdecydowanie lepiej. Tak na prawdę dużo zależy od tego jakich powideł użyjecie - moje były słodkie dość i pewnie dlatego tak wyszło. Piernik jest miękki, można zjadać od razu po upieczeniu i bardzo dobrze się przechowuje. Smaczny, więc polecam jeśli szukacie odmiany na świąteczny stół.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Skladniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od słodkości powideł)
250g/8.8oz masła
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka orzechów
Polewa:
1/2 szklanki kremówki
1 1/2 czekolady (150g/5.3oz)
1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnuszku razem z przyprawą, miodem, kakao oraz powidłami, nie gotować, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać masło z przyprawami a następnie mąkę i wszystko dobrze wymieszać - można mikserem a można też i łyżką.
Na końcu dodać posiekane orzechy.
Przelać ciasto do natłuszczonej foremki (u mnie o wymiarach 40x12cm/15.5x4.5inch).
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C/340F przez około 45-60 minut (ja piekłam godzinę).
Wystudzić i polać polewą.
Aby zrobić polewę: czekoladę siekamy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej masło. Kremówkę zagotować (w mikrofali lub na gazie w garnuszku) i wlać gorącą do czekolady. Zostawić na minutę czy dwie a następnie energicznie wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia. Polać ciasto.
Polecam i smacznego!:)
Tradycyjny piernik-najlepszy pod słońcem :)
ReplyDeleteTo te powidła robią robotę, piekłam z podobnego przepisu tylko że z dżemem wiśniowym, jest rzeczywiście smaczny i taki troszkę inny :-)
ReplyDeleteThanks for the recipe. Could you tell me please where can one buy the baking form of such dimensions?
ReplyDeleteI bought my in Poland.... but you can use smaller pan for this recipe. 12x4.5inch baking pan would work just fine and you can buy it on Amazon:
Deletehttp://www.amazon.com/Norpro-Inch-Nonstick-Bread-Pan/dp/B000SSS4CA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1422423213&sr=8-1&keywords=12x4+baking+pan