Pyszne!:) To określenie wszystko o nich mówi. Nic do dodania:) Wykorzystałam serek już mielony, taki w wiaderku, waniliowy. Pancakes wyszły takie jak powinny, mięciutkie, delikatne, puchate i dodatkowo o ciekawym, serowym smaku. Na prawdę pycha!:) Wszystkim smakowało nawet mojej córce, która nie przepada za tego typu jedzeniem:) Podać można z czym lubicie, a nawet same bez niczego smakują wyśmienicie. Jeśli nie macie serka waniliowego to dodajcie do ciasta ekstrakt waniliowy aby nadać im dodakowo aromatu. Smażyć polecam na griddle, bez dodatku tłuszczu. Jeśli nie macie to dobra, nieprzywierająca patelnia też się nada. Polecam i to bardzo!:)
Składniki (na około 20-24 placuszki):
500g/1.1lb sera białego - zmielonego (użyłam takiego z wiaderka, waniliowego)
2 jajka
150g/5.3oz mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1-2 łyżki cukru
120ml mleka
po podania: cukier puder, owoce, dżem, syrop klonowy lub owocowy, itp.
Wykonanie:
Najpierw zmiksować ser z jajkami, cukrem i szczyptą soli.
Następnie dodać mąkę i sodę i znów zmiksować. Cały czas miksując dolać mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej, kwaśnej śmietany.
Na patelnię lub griddle (tak jak ja) kłaść łyżką placuszki (1-2 duże łyżki ciasta na jeden placuszek).
Piec na rumiano z obu stron.
Podawać odrazu - posypane cukrem pudrem, polane syropem lub z dżemem lub z czym tam lubicie.
Polecam i smacznego!:)
Pysznie! :)
ReplyDeleteCzy zamiast mleka można użyć maślanki?
ReplyDeleteMozna uzyc maslanki. Dolewaj stopniowo bo moze nie bedzie potrzebna taka ilosc jak mleka. Pozdrawiam:)
DeleteUwielbiam pancakes na słodko i z pewnością wypróbuję ten przepis. Ostatnio zamówiłam też na https://duka.com/pl/ specjalną patelnię, dzięki której można szybko przyrządzić kilka pancakes na raz. Patelnia świetnie spełnia swoją rolę i przydaje mi się zwłaszcza gdy mam mało czasu na przyrządzenie sobie takiego jedzenia. Oprócz naleśników można w niej również przygotować jajka sadzone, racuchy, a także placki ziemniaczane.
ReplyDelete