Jeden z najpopularniejszych dodatków do indyka w Dniu Dziękczynienia w USA. Sos żurawinowy, który tak na prawdę przypomina konsystencją galaretkę, podawany jest do mięsa w tym dniu ale również w Boże Narodzenie do wszelkiego rodzaju mięs. Sam sos ma słodko - cierpki smak, który ja osobiście uwielbiam! Sama żurawina jest cierpka, dlatego dodajemy do niej dość dużo cukru. Idealnie pasuje tutaj również sok i skórka z pomarańczy. Można dodać też cytrynę zamiast pomarańczy ale jak dla mnie pomarańcza lepiej tutaj pasuje. Jeśli chcecie aby w sosie było więcej całych kawałków żurawiny, należy odłożyć część żurawiny (około 1/2 szklanki) i dodać ją dopiero pod koniec gotowania wtedy nie rozpadnie się całkowicie.
Podczas gotowania po domu roznosi się fantastyczny zapach! :) Czuć świeta w powietrzu :) Polecam i to bardzo jeśli jeszcze nie próbowaliście. Przepis ze strony FoodNetwork.
Składniki:
340g/12oz świeżej lub mrożonej żurawiny
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
skórka i sok z 1 pomarańczy (można też użyć cytryny)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka (można odłożyć około 1/2 szklanki żurawiny jeśli chcecie mieć kilka w całości w sosie), wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut aż cukier się rozpuści a żurawina będzie miękka (mieszając od czasu do czasu).
Następnie zwiększyć ogień pod garnkiem na średni i gotować kolejne 15 minut (po około 10 minutach dodajemy odłożoną żurawinę, jeśli ją odłożyliście, ja tego nie robiłam). Żurawina zacznie pękać (niektóre zostaną w całości) i wszystko zacznie gęstnieć. Na końcu doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba, cukrem i ewentualnie solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze kilka łyżeczek cukru).
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (do temperatury pokojowej). Podajemy z mięsem - najpopularniejszy jest tutaj indyk na Święcie Dziękczynienia ale np. z polędwicą wieprzową również smakuje wyśmienicie.
Przechowywać w lodówce, w słoiczku lub miseczce.
Polecam i smacznego!:)
świetny dodatek do wielu potraw :)
ReplyDeleteNie znam smaku tego sosu :-(
ReplyDeleteZrob Marzyniu! Na prawde pyszny jest :)
DeleteHey Marzena...I made the cranberry Sauce today. It is really yummy. The orange flavor is great. I could just apply it to bread and eat all day:)
ReplyDeleteU nas w domu zawsze schodzą połączenia mięsno-owocowe, więc do tego indyka to chyba wypróbuję :)
ReplyDelete