Monday, November 10, 2014

Kurczak z Bekonem

English Version


Kurczak pieczony z bekonem jest bardzo soczysty po upieczeniu. Tak wyczytałam gdzieś i postanowiłam wypróbować:) No i faktycznie taki był! Sam bekon troszkę jest po pieczeniu suchy i twardy ale oddaje podczas pieczenia cały tłuszczyk mięsku i w ten sposób kurczak staje się soczysty i bardzo aromatyczny. Jak dla mnie super! Możecie sobie kurczaka doprawić według uznania albo skorzystać z mojego przepisu. Wyszło smacznie więc bardzo polecam!:)


Składniki:

1 kurczak
sól, pieprz i czosnek granulowany
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna (sok z połowy + druga połowa cała)
2 łyżki masła
2-3 gałązki rozmarynu
9 plasterków bekonu

Wykonanie:

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami (sól, pieprz, czosnek), oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Do środka kurczaka włożyć masło, rozmaryn oraz połówkę cytryny. Związać nóżki kurczaka aby równomiernie się piekł.


Następnie ułożyć tak przygotowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym (ja układam zawsze na takiej podstawce do pieczenia), piersią do góry i obłożyć go bekonem, tak aby plasterki troszkę na siebie zachodziły.


Piec w piekarniku nagrzanym do 205C/400F przez około 1 1/2 godziny (ja korzystam z funkcji 'roast' w piekarniku). Jeśli bekon się za bardzo zacznie przypalać na kurczaku to należy przykryć go folią aluminiową.


Po upieczeniu wyjąć kurczaka na deskę, zostawić na 10 minut aby "odpoczął", kroić i podawać z ulubionymi dodatkami. Bekon można zdjąć i wyrzucić albo zostawić i zjadać razem z mięsem.


Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. Replies
    1. Znakomicie tez smakowal! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Delete
  2. Nooo, Marzyniu, wgryzłabym się w takiego kurczaczka, nie powiem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O tak Marzyniu, my sie tez wgryzalismy z przyjemnoscia w to soczyste miesisko! ;)

      Delete

Thanks for stopping by!:)