Monday, March 31, 2014

Drożdżowa Babka Wielkanocna

English Version


Wszędzie już zaczynają się pojawiać propozycję świątecznych dań i wypieków:) Oznacza to chyba, że Wielkanoc się zbliża:) W takim razie i ja mam dla Was kilka propozycji z okazji tych zbliżających się Świąt:) Jako pierwsza pyszna babka drożdżowa! Bardzo puszysta i delikatna babka! Po prostu rozpływa się w ustach - wiem, wiem to takie powiedzenia ale w tym przypadku to akurat prawda! Rewelacyjna na Wielkanocny stół ale nie tylko. Wspaniały wypiek ale przysparza troszkę problemów. Praca z ciastem jest dość trudna, jest bardzo klejące i aż się prosi aby dodać mu jeszcze mąki ale nie róbcie tego! Po dodaniu większej ilości mąki babka wychodzi twarda i nie jest już taka puszysta i delikatna. Ja mocno podsypałam mąką deskę plus moje ręce abym mogła wyjąć ciasto z miski i tyle. Warto bo wychodzi najsmaczniejsza babka jaką kiedykolwiek próbowałam:) Polecam i to bardzo!:)
Z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki


Składniki:

3 1/2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki do podsypywania
1/2 szklanki cukru
2 łyżki suchych drożdży
6 żółtek
1 jajko
125g/4.4oz/1 stick+1 łyżka masła - roztopionego
250ml mleka - ciepłego
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka otarta z 1 cytryny
150g/5.3oz rodzynków (namoczonych we wrzątku)
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

cukier puder lub lukier do ozdoby

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.


Jajko roztrzepać lekko z żółtkami.


Dodać do mąki. Dodać resztę składników (oprócz masła) i zagnieść ciasto.


Na końu dodać roztopione masło i znów zagnieść aż będzie gładkie i elastyczne. Dodać rodzynki oraz skórkę i dobrze zagnieść jeszcze raz aby się ładnie rozłożyły w cieście.
Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).



Następnie ciasto wyjąć na oprószoną mąkę powierzchnię i lekko zagnieść.



Przełożyć ciasto do natłuszczonych foremek (lub foremki). U mnie dwie - jedna z kominkiem o średnicy 25cm/9.5inch oraz druga mała foremka - keksówka 9x5inch/23x13cm. Ciasta nakładamy do 1/3 wysokości foremki.


Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (powinno wyrosnąć po brzegi foremek).


Pieczemy w 170C/340F przez około 30 minut (do suchego patyczka). Nie pieczemy za długo bo babka będzie sucha!


Studzimy najpierw chwilkę w foremkach a poźniej delikatnie wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie. Jeśli chcecie polukrować to zróbcie to jak jest babka wciąż ciepła. Ja posypałam tylko cukrem pudrem.


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. doskonała babka, idealny przepis :)

    ReplyDelete
  2. Ja taką piekłam w zeszłym roku na święta, też takie klejące było ciasto (to była wielkanocna babka Neli Rubinstein) i rzeczywiście: przepyszna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A nie, to było w 2012 :-) Przeszukałam zdjęcia i w tamtym roku miałam taką z czekoladą, ale też coś w stylu Twojego drożdżowego z nutella, bo się zawija płynną czekoladę. Ostatnio mamy zbieżność na blogu - taki sam chrzan, klops (tylko u mnie z grzybami) i babka. Całuski!

      Delete
  3. Hey, to ja Karolina, muszę potwierdzić, iż nader ciekawie prowadzisz swojego bloga, bardzo ochoczo na niego wstąpię bankowo co jakiś czas, pozdrawiam Cię, całusy !

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)