Jeden z najpopularniejszych deserów czy dodatków do deserów w Ameryce. Taki sos jabłkowy można kupić dosłownie wszędzie. Ale czemu by nie zrobić go sobie w domu?:) Ja zrobiłam go troszkę inaczej bo zamiast gotować to jabłka upiekłam. Nie dodawałam wody ani cukru, po prostu wydobyłam z jabłek co najlepsze, a przynajmniej tak mi się wydaje:) Można wykorzystać każdy rodzaj jabłek aby zrobić applesauce, ja akurat miałam Granny Smith więc ich użyłam. Jeśli chcecie możecie też użyć innych przypraw, co kto lubi:) Polecam bo warto zrobić:) A ja już mam plan aby go wykorzystac...:)
Składniki (na około 2 szklanki):
5 jabłek (użyłam Granny Smith)
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Wykonanie:
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Polewamy miodem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aby lekko przestygły.
Następnie zdejmujemy z jabłek skórkę (bardzo łatwo schodzi) a najlepiej to "wydłubać" miąższ łyżką do miski i miksujemy na papkę. Dodajemy cukier waniliowy i resztę przypraw i mieszamy dobrze.
Schładzamy i gotowe. Przechowujemy w lodówce.
Super jako deser albo jako dodatek do makaronu czy naleśników. Można też wykorzystać w deserach.
Polecam i smacznego!:)
Jestem przekonana, że jest najlepszy z możliwych. często pieczemy jabłka na ognisku i takie są najlepsze, lepsze niż duszone oszywiście :-)
ReplyDeleteP.S. Widzę, że jeszcze się nie poddałaś z weryfikacją, niech Cie spam omija!
ReplyDelete