Trudno kupić dobry chrzan w słoiczku... zazwyczaj mają już jakieś dodatki. Jak już znajdę taki, który prawie jest bez przypraw to tak go właśnie przygotowuje. Jest pyszny i zawsze gości na naszym stole wielkanocnym. Do wędlin czy mięs albo po prostu do pajdy chleba:) Najlepszy!:) Za przepis dziekuję Teściowej:) A Wam polecam przygotować bo jest pyszny!:)
Składniki:
1 słoiczek chrzanu białego (250g/8.8oz)
3 jajka ugotowane na twardo
1-3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki śmietany
ewentualnie cukier i śmietana dodatkowo
Wykonanie:
Chrzan odcedzamy na sitku.
Żółtka wyjmujemy z jajek i ucieramy z cukrem.
Białka drobno siekamy.
Do chrzanu dodajemy żółtka, białko i śmietanę i wszystko mieszamy.
Doprawiamy jeszcze ewentualnie cukrem lub dodajemy śmietany.
Przechowujemy z lodówce. Można włożyć do słoiczka. Podajemy do wędlin i mięsa.
Polecam i smacznego! :)
Ja robię bardzo podobnie, ale po prostu całe jajka trę na drobnej tarce i zamiast śmietany majonez :-)
ReplyDelete