Thursday, April 3, 2014

Chrzan

English Version


Trudno kupić dobry chrzan w słoiczku... zazwyczaj mają już jakieś dodatki. Jak już znajdę taki, który prawie jest bez przypraw to tak go właśnie przygotowuje. Jest pyszny i zawsze gości na naszym stole wielkanocnym. Do wędlin czy mięs albo po prostu do pajdy chleba:) Najlepszy!:) Za przepis dziekuję Teściowej:) A Wam polecam przygotować bo jest pyszny!:)


Składniki:

1 słoiczek chrzanu białego (250g/8.8oz)
3 jajka ugotowane na twardo
1-3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki śmietany
ewentualnie cukier i śmietana dodatkowo

Wykonanie:

Chrzan odcedzamy na sitku.


Żółtka wyjmujemy z jajek i ucieramy z cukrem.



Białka drobno siekamy.


Do chrzanu dodajemy żółtka, białko i śmietanę i wszystko mieszamy.


Doprawiamy jeszcze ewentualnie cukrem lub dodajemy śmietany.


Przechowujemy z lodówce. Można włożyć do słoiczka. Podajemy do wędlin i mięsa.


Polecam i smacznego! :)

1 comment:

  1. Ja robię bardzo podobnie, ale po prostu całe jajka trę na drobnej tarce i zamiast śmietany majonez :-)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)