Friday, January 3, 2014

Halibut z Salsą z Mango

English Version


Witam w Nowym Roku!:) Trudno uwierzyć, że to już 2014! Czas biegnie jak szalony:) Życzę Wam wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok, oby Wasze marzenia się spełniały i plany realizowały (najlepiej bez większego wysiłku!):) Wszystkiego dobrego, pięknego i oczywiście smacznego!:) A dziś, tak na pierwszy rzutu w tym młodym jeszcze 2014, pyszna ryba z równie pyszną salsą:) Świetne zestawienie. Salsa jest naprawdę super orzeźwiająca i wspaniale się komponuje z rybką. Pasowałaby do każdego rodzaju białej ryby. W okresie wiosenno-letnim rybę najlepiej wrzucić na grilla, będzie jeszcze lepsza! Polecam bo danie wyszło doskonałe:) 
Na podstawie przepisu ze strony My Recipes.


Składniki (dla 4 osób):

Ryba:
około 450g/1lb filetu z halibuta
sól i pieprz
1/8 szklanki oliwy z oliwek
sok i skórka z 1 limonki
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
1/4 cebuli - posiekana drobno
1 łyżka posiekanej kolendry

Salsa:
1 duże mango - pokrojone w małą kosteczkę (wyjdzie około 1 1/2 szklanki)
1 szklanka pokrojonych w kosteczkę małych pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć i podzielić tak jak chcecie (u mnie na cztery kawałki). Oprószyć solą i pieprzem i włożyć do woreczka foliowego typu zip-lock. Można też do miski.


Oliwę wymieszać z sokiem i skórką z limonki, czosnkiem, cebulą oraz kolendrą. Tak przygotowaną marynatę wlać do ryby i zamknąć woreczek (lub przykryć miskę) i odłożyć na minimum 30 minut.



W tym czasie wymieszać w misce wszystkie składniki na salsę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Możecie też dodać więcej octu czy soku z limonki.




Rybę wyjmujemy z marynaty pieczemy na grilu (około 3 minuty z każdej strony) lub w piekarniku (u mnie funcja broil medium - około 13 minut).

Rybę podajemy posypaną salsą z ryżem lub upieczonymi ziemniakami.



Polecam i smacznego!:)

1 comment:

  1. Jej, jak to ślicznie, kolorowo wygląda! A smak halibuta pamiętam (o dziwo) z dzieciństwa, był pyszny.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)