Tuesday, January 14, 2014

Marmolada z Pigwy z Jabłkiem

English Version


Koleżanka obdarowała mnie dużą ilością tejże pigwy:) Więc oprócz syropu postanowiłam zrobić jeszcze marmoladę. Pigwa ma bardzo specyficzny smak, nie każdy lubi ale jak dla mnie jest bardzo dobra. Dodałam jeszcze jabłko, wtedy smakuje jeszcze lepiej:) Idealna do kromki chleba, do naleśników albo do przełożenia ciasteczek. Napewno sie nie zmarnuje:)
Na podstawie przepisu znalezionego u Smacznej Pyzy.


Składniki (na 3 słoiczki, 400ml każdy):

2kg/4.4lb owoców pigwy
1kg/2.2lb jabłek
1 duża cytryna
2 szklanki wody
500g/1.1lb cukru

Wykonanie:

Pigwę umyć, oczyścić z meszku, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne (skórkę zostawić) i włożyć do dużego garnka.



Dodać wodę, cytrynę i gotować około 30-45 minut.


Następnie wszystko zmiksować i przetrzeć przez sito.




Włożyć z powrotem do garnka, dodać starte na tarce jabłka oraz cukier.


Gotować wciąż mieszając aż zgęstnieje, ściemnieje i uzyskacie konsystencję jaką lubicie (u mnie zajęło to 4 godziny). Im dłużej się gotuję tym jest marmolada gęściejsza i łatwiej się przypala a więc trzeba pamiętać aby mieszać częściej.


Tutaj po kolei na zdjęciach możecie zobaczyć jak marmolada zmienia kolor po każdej godzinie gotowania.
Po godzinie:


Po dwóch godzinach:


Po trzech godzinach:


Po czterech godzinach:


Gotową, gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy je i odładamy do góry dnem. W ten sposób studzimy.



Następnie przechowujemy w lodówce. Można również słoiczki zapasteryzować (ale ja tego nie robiłam).


Pyszna do chleba albo do naleśników, ciasteczek czy deserów.


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. Ja bardzo lubię pigwę, jednak nie lubię marmolady. A gdyby tak na wytrawnie, do mięs...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslalam o kaczce z pigwa Marzyniu :) Ale zabraklo mi juz pigwy - nastepnym razem! :)

      Delete
  2. Pyszna domowa marmolada..poproszę słoiczek :)

    ReplyDelete
  3. I love this fruit! It's something in between sour and sweet but more on the sour side, in Mexico we call it membrillo and it is perfect to make compotes or jam

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)