Thursday, August 15, 2013

FANTAstyczne Ciasto z Brzoskwiniami

English Version


Wróciłam, odpoczęłam i super się bawiłam!:) Trafiłam na piekną i upalną pogodę w tym roku i to zarówno w Polsce jak i w Anglii! Niespotykane!:) W tamtym roku trzy tygodnie, dzień w dzień, padał deszcz podczas mojego pobytu w Anglii! W tym roku słoneczko dopisało i to chyba aż za bardzo:)
Wracać do rzeczywistości pourlopowej jest ciężko. Każdy to wie!:) Najfajniej jednak wrócić do swojej kuchni:) Tak więc chcąc się nią troszkę nacieszyć zrobiłam ciasto, które kiedyś bardzo mnie zainteresowało a mianowicie ciasto z dodatkiem napoju fanta:) Powiem tylko tyle, że nazwa FANTAstyczne to nie tylko od nazwy napoju!:) Ono jest naprawdę fantastyczne i polecam każdemu!:) Jest wysokie bo rośnie bardzo podczas pieczenia, miękkie i takie coś między ucieranym a drożdżowym:) Tak właśnie bym go umiejscowiła:) Delikatnie wyczuwalna jest fanta a właściwie jej pomarańczowy smak i w ogóle fajne jest! Co Wam będę zachwalać spróbujcie sami!:) Przepis znalazłam na blogu Kasi, Bake&Taste.


Składniki:

Szklanka = 250ml

Ciasto:
4 duże jajka (lub 5 mniejszych, ja dałam 5)
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki napoju pomarańczowego, gazowanego FANTA
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

3 średnie brzoskwinie (około 450g/1lb)

Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (1 stick)

Wykonanie:

Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub kostkę.


Ze wszystkich składników na kruszonkę przygotować kruszonkę, najlepiej rozcierając wszystko palcami. Odłożyć.


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.


Następnie dodać resztę składników i ubić wszystko.


Ciasto wylać na blaszkę (u mnie 23x32cm/9x13inch), poukładać owoce a na górze posypać wszystko kruszonką.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 40-60 minut (ja piekłam 50 minut, wszystko zależy od piekarnika więc sprawdzajcie ciasto). Wyjąć, wystudzić, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

10 comments:

  1. Pysznie u Ciebie po urlopie.
    Uwielbiam takie letnie ciasta.
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez uwielbiam!:) Wszystkie ciasta z owocami to u nas numer jeden:)

      Delete
  2. Najbardziej lubię w tego rodzaju ciastach kruszonkę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez kocham kruszonke!:) A moje dzieci najpierw kruszonke z owocami zjadaja a potem reszte ciasta:)

      Delete
  3. Wilgotne ciasto (widzę po składnikach, że takie jest), soczyste owoce i kruszonka - dla mnie bomba ! :-)
    Przepis oczywiście zachowuję ;-)

    ReplyDelete
  4. letnie ciasto do tego z kruszonką nic dodać nic ująć,pycha

    ReplyDelete
  5. Super Ci wyszło! W wersji na blachę jest tyle tej pysznej kruszonkę przemoeszanej z owocami, mniam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poszlam za Twoja rada i dalam wieksza blaszke:) Kruszonka i owoce mniam wiec ich nigdy za wiele:) Mimo, ze blaszka wieksza i tak ciasto wyroslo ze ho ho :) Dzieki za przepis!:) Pozdrawiam:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)