Będąc w Polsce zaopatrzyłam się w całkiem fajną nowość firmy Winiary, galaretki egzotyczne o fajnych kolorach i ciekawych smakach: Pina Colada, Mojito, Pink Margarira oraz Blue Curacao. Bardzo mnie zainteresowały zwłaszcza, że całkiem niedawno znalazłam superowy pomysł na kolorowy torcik na zimno z ich wykorzystaniem:) Oryginalny przepis możecie znaleźć na blogu 'Ala Piecze i Gotuje' a tutaj przedstawiam w mojej wersji - zresztą prawie całkiem zgodnej z oryginałem:) Torcik fajnie wygląda, jest bardzo podobny do mojego lekkiego deseru a la ptasie mleczko, który tutaj możecie znaleźć (klik) ale dzięki dodatkowi mleka jest on lżejszy i chyba szybciej się go robi:) Są więc plusy ale ja chyba jednak wole takie desery na kremówce:) Spróbujcie i Wy i zdecydujcie co smaczniejsze:) Oczywiście można wykorzystać inne galaretki do tego deseru. Polecam!:)
Składniki:
szklanka = 250ml
2 galaretki Winiary o smaku Mojito
2 galaretki Winiary o smaku Pink Margarita
2 galaretki Winiary o smaku Pina Colada
1 galaretka Winiary o smaku Blue Curacao
3 szklanki zimnego mleka
3/4 szklanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie)
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23cm/9inch wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem.
Galaretkę Mojito rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej, gotującej się wody. Dobrze wymieszać aby dokładnie się rozpuściła. Odłożyć aż przestygnie (trwa to naprawdę niedługo więc lepiej pilnować).
Następnie wlać do niej 1 szklankę zimnego mleka (powinno być zimne, prosto z lodówki, jak dodałam takie w pokojowej temperaturze to dłużej się ścinała galaretka) i dobrze wymieszać.
Odstawić aż zacznie tężeć (znów trwa to chwilkę naprawdę). Po czym zmiksować dobrze aż galaretka powiększy swoją objętość i ładnie się "napuszy".
Wlać tak przygotowaną piankę do przygotowanej tortownicy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Powtórzyć czynności z dwoma pozostałymi galaretkami - pink margarita oraz pina colada. Kolejne warstwy wylewać do tortownicy i wkładać do lodówki. Kolejność dowolna. Pianka bardzo szybko zastyga w lodówce więc deser robi się dość szybko.
Niebieską galaretkę curacao rozpuścić w 300ml wrzącej wody. Odłożyć do lekkiego wystudzenia. Miseczkę lub głębszy talerzyk wyłożyć folią spożywczą. Wlać galaretkę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnie wyjąć na deseczkę, zdjąć folię i pokroić galaretkę w małą kostęczkę.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem.
Torcik wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć papier/pergamin.
Udekorować przygotowaną bitą śmietaną oraz kosteczkami galaretki.
Udekorować oczywiście można według własnego uznania.
Smacznego i polecam!:)
Kolorowo - lubię to :) a t w galaretki rzeczywiście są dość efektowne
ReplyDeleteTak, bardzo fajne maja kolorki i smaki tez ciekawe:)
DeletePolecam też wersję z jogurtem naturalnym:) A torcik bardzo efektowny!
ReplyDeleteWlasnie czeka taka wersja do wyprobowania:) Kremowka juz byla, mleko teraz juz tez wiec zostal jogurt:) Chociaz robilam juz jogurt wymieszany z kremowka i tez bylo pysznie:)
DeleteCieszę się że torcik wyszedł ,jest śliczny. Pozdrawiam.
ReplyDeleteDziekuje raz jeszcze za przepis!:) Pozdrowka:)
Deletezastanawiam sie, jak wyjac folie z tortownicy zeby przelozyc torcik...
ReplyDeleteNo wlasnie to bylo najgorsze.... troche sie trzeba nagimnastykowac:) Ale dalam rade i obeszlo sie bez jakichs 'uszczerbkow' na torciku:)
DeleteWygląda pieknie, a czy nadaje się dla dzieci?
ReplyDeleteJak najbardziej:) Jest wrecz idealny dla dzieciakow, taka lekka, mleczna pianka. Mozna tez zrobic uzywajac innych, ulubionych przez dzieci galaretek:) Pozdrawiam:)
DeleteŚwietnie- mam zamiar wypróbować na drugie urodzinki Darii. A czy można zrobić dzień wcześniej?
DeleteTak, można:) Pozdrawiam:)
DeleteA gdzie zakupiłaś te galaretki? Bo nie w każdym sklepie chyba są- w Żabce nie ma..
DeleteA jeszcze pytanko na tortownicę o średnicy 28cm, to wystarczy 3 galaretki z każdego smaku, czy lepiej wziąć 4?
DeleteAgamama dla mnie znalazl te galaretki szwagier jak bylam w PL:) Kupil w Realu, oj ciezko bylo je znalezc, nie kazdy sklep je ma. Mozesz uzyc tez innych galaretek o dowolnym smaku. Na 28cm zrobilabym z poltorej porcji - 3 galaretki na 1.5 szklanki mleka. Pozdrawiam!:)
DeleteDzięki za pomoc :)
DeleteNie ma za co:) Pozdrawiam:)
DeleteNa razie u Ciebie same słodkości, oj, niestety, mogę zjeść tylko oczami...
ReplyDeleteOj Marzyniu a dlaczegoz to?:) Takie lekkie slodkosci zawsze mozna:)))) Pozdrawiam!:)
Delete