Monday, August 19, 2013

Egzotyczny Torcik na Zimno

English Version


Będąc w Polsce zaopatrzyłam się w całkiem fajną nowość firmy Winiary, galaretki egzotyczne o fajnych kolorach i ciekawych smakach: Pina Colada, Mojito, Pink Margarira oraz Blue Curacao. Bardzo mnie zainteresowały zwłaszcza, że całkiem niedawno znalazłam superowy pomysł na kolorowy torcik na zimno z ich wykorzystaniem:) Oryginalny przepis możecie znaleźć na blogu 'Ala Piecze i Gotuje' a tutaj przedstawiam w mojej wersji - zresztą prawie całkiem zgodnej z oryginałem:) Torcik fajnie wygląda, jest bardzo podobny do mojego lekkiego deseru a la ptasie mleczko, który tutaj możecie znaleźć (klik) ale dzięki dodatkowi mleka jest on lżejszy i chyba szybciej się go robi:) Są więc plusy ale ja chyba jednak wole takie desery na kremówce:) Spróbujcie i Wy i zdecydujcie co smaczniejsze:) Oczywiście można wykorzystać inne galaretki do tego deseru. Polecam!:)


Składniki:

szklanka = 250ml

2 galaretki Winiary o smaku Mojito
2 galaretki Winiary o smaku Pink Margarita
2 galaretki Winiary o smaku Pina Colada
1 galaretka Winiary o smaku Blue Curacao
3 szklanki zimnego mleka

3/4 szklanki kremówki
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie)
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 23cm/9inch wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem.


Galaretkę Mojito rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej, gotującej się wody. Dobrze wymieszać aby dokładnie się rozpuściła. Odłożyć aż przestygnie (trwa to naprawdę niedługo więc lepiej pilnować).


Następnie wlać do niej 1 szklankę zimnego mleka (powinno być zimne, prosto z lodówki, jak dodałam takie w pokojowej temperaturze to dłużej się ścinała galaretka) i dobrze wymieszać.


Odstawić aż zacznie tężeć (znów trwa to chwilkę naprawdę). Po czym zmiksować dobrze aż galaretka powiększy swoją objętość i ładnie się "napuszy".



Wlać tak przygotowaną piankę do przygotowanej tortownicy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Powtórzyć czynności z dwoma pozostałymi galaretkami - pink margarita oraz pina colada. Kolejne warstwy wylewać do tortownicy i wkładać do lodówki. Kolejność dowolna. Pianka bardzo szybko zastyga w lodówce więc deser robi się dość szybko.



Niebieską galaretkę curacao rozpuścić w 300ml wrzącej wody. Odłożyć do lekkiego wystudzenia. Miseczkę lub głębszy talerzyk wyłożyć folią spożywczą. Wlać galaretkę i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.


Następnie wyjąć na deseczkę, zdjąć folię i pokroić galaretkę w małą kostęczkę.


Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem.
Torcik wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć papier/pergamin.
Udekorować przygotowaną bitą śmietaną oraz kosteczkami galaretki.


Udekorować oczywiście można według własnego uznania.


Smacznego i polecam!:)

19 comments:

  1. Kolorowo - lubię to :) a t w galaretki rzeczywiście są dość efektowne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, bardzo fajne maja kolorki i smaki tez ciekawe:)

      Delete
  2. Polecam też wersję z jogurtem naturalnym:) A torcik bardzo efektowny!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlasnie czeka taka wersja do wyprobowania:) Kremowka juz byla, mleko teraz juz tez wiec zostal jogurt:) Chociaz robilam juz jogurt wymieszany z kremowka i tez bylo pysznie:)

      Delete
  3. Cieszę się że torcik wyszedł ,jest śliczny. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje raz jeszcze za przepis!:) Pozdrowka:)

      Delete
  4. zastanawiam sie, jak wyjac folie z tortownicy zeby przelozyc torcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No wlasnie to bylo najgorsze.... troche sie trzeba nagimnastykowac:) Ale dalam rade i obeszlo sie bez jakichs 'uszczerbkow' na torciku:)

      Delete
  5. Wygląda pieknie, a czy nadaje się dla dzieci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jak najbardziej:) Jest wrecz idealny dla dzieciakow, taka lekka, mleczna pianka. Mozna tez zrobic uzywajac innych, ulubionych przez dzieci galaretek:) Pozdrawiam:)

      Delete
    2. Świetnie- mam zamiar wypróbować na drugie urodzinki Darii. A czy można zrobić dzień wcześniej?

      Delete
    3. A gdzie zakupiłaś te galaretki? Bo nie w każdym sklepie chyba są- w Żabce nie ma..

      Delete
    4. A jeszcze pytanko na tortownicę o średnicy 28cm, to wystarczy 3 galaretki z każdego smaku, czy lepiej wziąć 4?

      Delete
    5. Agamama dla mnie znalazl te galaretki szwagier jak bylam w PL:) Kupil w Realu, oj ciezko bylo je znalezc, nie kazdy sklep je ma. Mozesz uzyc tez innych galaretek o dowolnym smaku. Na 28cm zrobilabym z poltorej porcji - 3 galaretki na 1.5 szklanki mleka. Pozdrawiam!:)

      Delete
  6. Na razie u Ciebie same słodkości, oj, niestety, mogę zjeść tylko oczami...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj Marzyniu a dlaczegoz to?:) Takie lekkie slodkosci zawsze mozna:)))) Pozdrawiam!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)