Jeśli lubicie cukinię to będzie to dla Was fajna przekąska:) Na zewnątrz chrupiące ale tylko przez chwilkę po wyjęciu z piekarnika. W środku miękkie. Coś innego "na ząb":) Ja zrobiłam małą porcyjkę tylko dla siebie, jako że tylko ja cukinię w domu jadam:) Polecam do wypróbowania!
Przepis Ellie Krieger z Food Network.
Składniki (24 krążki):
1 średnia cukinia (200g/7oz)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki startego sera parmezan
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do posmarowania blaszki (najlepiej w spray'u)
Wykonanie:
Cukinię umyć, osuszyć i odciąć końcówki. Następnie pokroić w cieńkie plasterki (około 5mm/0.25inch).
Włożyć krążki do miski, polać oliwą i dokładnie wymieszać.
W miseczce wymieszać bułkę tartą, ser, sól oraz pieprz.
Panierować krążki w tej miksturze dociskając lekko palcami aby się bułka przykleiła.
Układać na blaszce popsikanej tłuszczem w spray'u albo wyłożonej pergaminem (ja wyłożyłam i jeszcze popsikałam).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230C/450F przez około 25-30 minut (ja piekłam 30 minut).
Wyjąć, przełożyć do miseczki za pomocą szpatułki i podawać odrazu.
Na zewnątrz są chrupiące tylko przez chwilę!
Polecam i smacznego!:)
Mogę się wprosić na te smakowite krążki?
ReplyDeleteNa pewno je zrobię.
Panierka z parmezanu brzmi bardzo smakowicie.
U mnie też cukiniowo,to chyba najpopularniejsze warzywo lata.
Alez oczywiscie ze mozesz Amber!:) Zapraszam serdecznie:) Pozdrawiam!:)
DeleteNooo, takie połączenie musi być smakowite, to coś jak moje "polne gamonie w piachu" :-)
ReplyDeleteRany ale mnie zaintrygowalas Marzyniu!:) Coz to za gamonie??? Chyba pojde szukac u Ciebie:)
Delete