Thursday, August 29, 2013

Krążki z Cukinii z Parmezanem

English Version


Jeśli lubicie cukinię to będzie to dla Was fajna przekąska:) Na zewnątrz chrupiące ale tylko przez chwilkę po wyjęciu z piekarnika. W środku miękkie. Coś innego "na ząb":) Ja zrobiłam małą porcyjkę tylko dla siebie, jako że tylko ja cukinię w domu jadam:) Polecam do wypróbowania!
Przepis Ellie Krieger z Food Network.


Składniki (24 krążki):

1 średnia cukinia (200g/7oz)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki startego sera parmezan
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do posmarowania blaszki (najlepiej w spray'u)

Wykonanie:

Cukinię umyć, osuszyć i odciąć końcówki. Następnie pokroić w cieńkie plasterki (około 5mm/0.25inch).


Włożyć krążki do miski, polać oliwą i dokładnie wymieszać.


W miseczce wymieszać bułkę tartą, ser, sól oraz pieprz.


Panierować krążki w tej miksturze dociskając lekko palcami aby się bułka przykleiła.


Układać na blaszce popsikanej tłuszczem w spray'u albo wyłożonej pergaminem (ja wyłożyłam i jeszcze popsikałam).


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230C/450F przez około 25-30 minut (ja piekłam 30 minut).
Wyjąć, przełożyć do miseczki za pomocą szpatułki i podawać odrazu.
Na zewnątrz są chrupiące tylko przez chwilę!


Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. Mogę się wprosić na te smakowite krążki?
    Na pewno je zrobię.
    Panierka z parmezanu brzmi bardzo smakowicie.
    U mnie też cukiniowo,to chyba najpopularniejsze warzywo lata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alez oczywiscie ze mozesz Amber!:) Zapraszam serdecznie:) Pozdrawiam!:)

      Delete
  2. Nooo, takie połączenie musi być smakowite, to coś jak moje "polne gamonie w piachu" :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rany ale mnie zaintrygowalas Marzyniu!:) Coz to za gamonie??? Chyba pojde szukac u Ciebie:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)