Cukinia raz jeszcze:) Tym razem troszkę mniej zdrowa bo smażona ale co tam:) Moja mama takie kotlety robiła:) Najlepsze były z takiej większej cukinii, tak że wyglądały naprawdę jak kotlety:) Moje to takie kotleciki ale dla wielbicieli cukinii, takich jak ja, coś wspaniałego. Proste i szybkie do zrobienia. Grubość kotlecików zależy od Was, pamietajcie jednak, że jeśli będą grubsze to wtedy smażymy je na małym ogniu i dłużej bo będą w środku surowe i twarde. Smaczne jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy ziemniaków. Ja taką porcję, jak Wam tutaj prezentuję, miałam na jeden obiadek:) Polecam!:)
Składniki (7 małych kotlecików):
1 większa cukinia (300g/10.5oz)
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko - lekko roztrzepane
1/2 szklanki bułki tartej
sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię kroimy na plasterki - tak grube jak lubicie. Solimy lekko.
Przygotowujemy trzy miseczki aby panierować cukiniowe krążki. Do jednej wsypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy lekko widelcem jajko a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.
Panierujemy plasterki cukinii najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron, na małym lub średnim ogniu. Jeśli robimy grubsze kotleciki wtedy czas smażenia będzie dłuższy.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków czy mięsa.
Polecam i smacznego!:)
Marzena,
ReplyDeletew moim rodzinnym domu też były takie cukiniowe kotlety!
Smakowały jak niebo w gębie.
Bo to niebo w gebie Amber!:) Ja kocham cukinie:)
DeleteKlasyka! Dobrze jest jeszcze potrzepać suszonym czosnkiem przed panierowaniem, albo podać z sosem czosnkowym :-)
ReplyDeleteNie probowalam ale moze nastepnym razem wyprobuje skoro polecasz:)
Deletezrobiłam ale cieńsze, rozpływały się w ustach, nawet cała familia zjadła :)
ReplyDeleteWow to super!:)))) Pozdrowka!:)
DeleteŚwietne cukiniowe krążki!
ReplyDelete