Saturday, December 8, 2012

Piernik na Guinnessie

English Version


Dziś proponuję Wam niesamowity przepis na piernika! Jest delikatny, wilgotny, aromatyczny i po prostu rozpływający się w ustach!:) I nie zgadlibyście, że tam piwo siedzi:) Nie czuć go ale dodaje ciastu dodatkowego smaku:) Pyszny po prostu a podczas pieczenia unosi się w domu super piernikowy zapach! Nic tylko zawołać, że święta przyszły!:) Dodatkowo prosty do zrobienia a więc w sam raz na przedświąteczną bieganinę:) No musicie zrobić aby się przekonać jaki jest dobry!:))) Polecam!:)
Przepis pochodzi z tej strony. Nie dodałam tylko białego pieprzu bo akurat nie miałam ale za to dosypałam odrobinę kardamonu. Niebo w gębie!:)

Składniki:

Ciasto:
2/3 szklanki (160ml) ciemnego piwa guinness
2 szklanki mąki pszennej (u mnie 325g)
2 łyżki kakao
1 1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki jasnego brazowego cukru
2/3 szklanki (160ml) melasy
3/4 szklanki (180ml) oleju

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki masła
1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piwo zagotować na kuchence lub w mikrofali (wystarczy minuta w mikrofali ale uwaga spieni się jak będzie bąbelkować więc potrzebujecie większe naczynie na nie).


W misce wymieszać trzepaczką (albo przesiać) mąkę, kakao, sodę, imbir, cynamon i kardamon. Odłożyć.


Jajka wbić do misy miksera, dodać oba cukry i melasę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej i znów zmiksować.


Do masy jajecznej dodawać na zmianę suche składniki oraz piwo (mąka, piwo, mąka, piwo i mąka). Miksować dobrze po każdym dodaniu.
Masę przelać do kwadratowej foremki o boku 23cm/9inch, wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 175C/350F przez około 50-60 minut, do suchego patyczka (ja piekłam 52 minuty). Wyjąć i wystudzić na kratce.


Wszystkie składniki na polewę włożyć do małego garnuszka i podgrzać aż się wszystko rozpuści. Polać ciasto. Poczekać aż zastygnie, kroić i podawać.


Polecam i smacznego!:)

22 comments:

  1. wow! od Braciszka z Irlandii mam jeszcze dwa Guinnessy, a że zbliżają się święta już wiem do czego je wykorzystam!!!dzięki KOCHANA za przepis:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alez prosze bardzo!:) Piernik jest naprawde pychaaa!:))) Pozdrawiam!

      Delete
  2. Pięknie wyrósł Ci ten piernik! No i ta warstwa polewy czekoladowej! Załapię się na kawałek?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prosze bardzo, czestuj sie:))) Wyrosl ladnie to prawda:) Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  3. jaki dostojny! musi smakować naprawdę wybornie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smakuje wysmienicie!:) U mnie zniknal w jeden dzien!:)

      Delete
  4. Replies
    1. Podoba mi sie to kreslenie haha pijany piernik hahaha dobre!:) pozdrawiam!:)

      Delete
  5. bardzo podoba mi się przepis i chętnie bym wypróbowała. Ale jakoś zgłupiałam przy ilości mąki. Rozumiem że wszystkie składniki odmierzasz szklanką o pojemności 240 ml. I dlatego niajak mi nie pasuje te 240g mąki. Czy mozesz rozwiać moje wątpliwości. Piwo juz zakupione :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az poszlam zwazyc:) I masz racje - nijak nie pasuje te 240g:) Zacytowalam przepis i nie sprawdzilam dokladnie bo ja nigdy na te gramy nie patrze tylko szklanek uzywam i to zazwyczaj nawet nie patrze, ktora szklanke z szafki wyjme to ta odmierzam:) Wiec tak szklanka 240ml a jesli chcesz gramy to u mnie to bylo 325g:) Przepraszam za niescislosc i dzieki za zwrocenie uwagi, poprawione:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Delete
    2. o , dzieki wielkie :) Naprawdę nie wiedziałam ile mam użyć. Ja raz odmierzam szklankami (ale takimi po 250 ml pojemności) a innym razem rzucam na wagę ;)

      Delete
    3. Dzieki Krystyna9 za zwrocenie uwagi na niescislosc:) Pozdrawiam i udanego pieczenia!:)))

      Delete
  6. o damn! wygląda obłędnie:)
    ten piękny, kuszący ciemny brąz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melasa i piwo nadaja mu niesamowitego koloru:) Pozdrawiam:)

      Delete
  7. Nie mam melasy i nie ma w naszym mieście. Czym zastąpić? Miodem? A wiesz może, w jakiej proporcji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dodaj tyle samo miodu - tez bedzie OK ale nie bedzie pewnie takiego ciemnego koloru i moze troszke inaczej smakowac bo melasa ma jednak specyficzny smak. Pozdrawiam!:)

      Delete
  8. za każdym razem jak widzę to piwo w sklepie mam ochotę użyć go do ciasta :)

    ReplyDelete
  9. Ale pięknie wyrósł! Intrygujący dodatek piwa :)
    Jeśli masz ochotę, zapraszam do udziału w konkursie na moim blogu ściśle powiązanym ze słodkimi, świątecznymi wypiekami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje za zaproszenie:) Nagrody super ale ja nie mieszkam w Polsce wiec z wysylka wszelkich nagrod pozniej jest problem:) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Delete
  10. jaki świetny przepis! Piwo zapewnia i smak i puszystosc. Tak jak w moim cieście coca colowym. POzdrawiam!

    ReplyDelete
  11. No to chyba właśnie znalazłam przepis, którego szukałam :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)