Kompot z suszonych owoców pojawia się na stole wigilijnym chyba każdej rodziny. Albo traktujemy go jako napój i popijamy podczas tego wyjątkowego wieczoru albo stanowi on osobne danie i podawany jest z dużą fasolą, tzw. jasiem. U mnie tak właśnie jest. Uwielbiam to danie!:) Jest wyjątkowe bo pojawia się tylko raz w roku na naszym stole:)
Mój kompot jest bardzo intensywny i aromatyczny. Daję dużo owoców i przypraw, cudownie pachnie w domu podczas gdy się gotuję. Nie jest za słodki, jeśli lubicie bardziej słodki to możecie dodać więcej cukru:) Może ktoś skorzysta z przepisu?:) Polecam!:)
Składniki (na około 1.5 litra kompotu):
227g/8oz suszonych jabłek
200g/7oz suszonych gruszek lub brzoskwini
454g/1lb suszonych sliwek
200g/7oz suszonych moreli
2 garści suszonych czeresni
1 łyżeczka goździków (całych)
4 gwiazdki anyżu
1 kawałek kory cynamonu
6 łyżek cukru
15 szklanek wody
Wykonanie:
Do dużego garnka wsypać wszystkie owoce, dodać goździki, anyż, cynamon oraz cukier i zalać wszystko wodą.
Gotować około 20-25 minut. Gotowe. Ja zostawiam troszkę owoców i dodaję do kompotu a resztę wyrzucam.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)