Tuesday, December 11, 2012

Piernik na Guinnessie II

English Version


Kolejny piernik i kolejny na piwie Guinness:) Tak nam zasmakował ten poprzedni, że zrobiłam jeszcze raz ale tym razem z przepisu Nigelli z książki "Nigella Kitchen". Można też znaleźć ten przepis tutaj. Ten jest niższy ale równie pyszny i równie szybko znikał u nas... już myślałam, że zniknie zanim  pstryknę mu jakieś zdjęcie:) Ten jak dla mnie jest idealny bez dodatków typu polewa czy lukier:) Po prostu złapać kawałek do ręki w drodze do samochodu albo schować na drugie śniadanko do szkoły czy pracy:) Taki mniej reprezentacyjny bym powiedziała:) Ale jak podacie z bitą śmietaną, zwłaszcza taką doprawioną cynamonem (mniam!) będzie się znakomicie prezentował na świątecznym stole:) U nas zniknął błyskawicznie! Może spróbujcie? Polecam bo warto go zrobić:)

Składniki:

Piernik:
10 łyżek masła
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka piwa Guinness
1 szklanka golden syrup (ja użyłam melasy)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczeki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/4 szklanki śmietany

Cynamonowa bita śmietana:
1 szklanka kremówki
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Do garnka wrzucić masło, wlać piwo, syrup/melasę, wsypać cukier oraz przyprawy. Rozpuścić na małym ogniu.



Następnie zdjąć z ognia, dodać mąkę z sodą (najlepiej przesianą) i wymieszać dobrze, np. małą trzepaczką.


Śmietanę wymieszać z lekko roztrzepanymi jajkami i dodać do masy. Wymieszać.
Ciasto przelać do prostokątnej formy 23x32cm/9x13inch, wyłożonej folią aluminiową (folię natłuścić, np. psikając pam-spray).


Piec w piekarniku nagrzanym do 325F/160-165C przez około 45-50 minut.


Wystudzić, kroić na kwadraty i podawać.


Jeśli chcecie podawać z ubitą śmietaną: kremówkę wlać do garnka lub miski, dodać cukier i cynamon i ubić na sztywno. Podawać z piernikiem.



Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)