Monday, February 6, 2012

Orzechowe Serduszka

English Version


Pozostaję w temacie serc i serduszek i proponuję Wam dziś pyszne, kruche, orzechowe ciasteczka:) Naprawdę dobre wyszły więc może się skusicie i pobawicie się w wycinanie serc aby sprawić radość jakiemuś ciastkożercy tudzież ciastkożerczyni na Walentynki:)
Przepis ze strony magazynu Good Housekeeping. Wprowadziłam jednak wiele zmian a przede wszystkim nie ozdabiałam tak jak w oryginalnym przepisie. Polecam!:)

Składniki (na 16 serduszek):

Ciastka:
1/2 szklanki orzechów (laskowe, pekany lub Wasze ulubione) - ja użyłam pekanów
1 szklanka mąki pszennej plus do podsypywania
1/4 szklanki kakao
113g/4oz masła (1 stick) - miękkiego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko
szczypta soli

Do dekoracji:
100g/3.5oz czekolady (mlecznej, gorzkiej lub Waszej ulubionej)
posypka cukrowa
posiekane orzechy

Wykonanie:

Orzechy podpiec w piekarniku przez parę minut (350F/175C). Następnie bardzo drobno posiekać (ja użyłam food processor).
Mąkę wymieszać z kakao i solą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać jajko i ekstrakt i ubić dobrze. Następnie stopniowo dodać mąkę z kakao a na końcu posiekane orzechy. Ciasto będzie dość klejące. Wyjąć je na deskę posypaną mąką, uformować w kulę, następnie spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na pół godziny a można je tam trzymać nawet do trzech dni.


Następnie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować tak jak lubicie ciasteczka (u mnie na około 6 milimetrów/ 1/4 inch). Foremką w kształcie serduszka wycinać ciasteczka (moja miała 4inch/10cm).


Kontynuować aż ciasto się skończy. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i włożyć na jakieś 20 minut do lodówki - w ten sposób ciasteczka nie stracą swojego kształtu podczas pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 175C/350F przez 12 minut (zależy od wielkości ciastek, ja moje piekłam tyle). Wyjąć i wystudzić na kratce.


Ciasteczka są dobre bez żadnych dekoracji ale jeśli chcecie je udekorować to można to zrobić - wyglądają wtedy ładniej.


Ja rozpuściłam 100g/3.5oz czekolady (gorzkiej) w mikrofali i część ciasteczek zatopiłam częściowo w niej a część pokryłam na górze czekoladą a część tylko polałam używając łyżeczki:) Jak widać na zdjęciach nie starałam się specjalnie!:)


Posypałam cukrową posypką w kształcie serduszek oraz drobno posiekanymi orzechami.


Część ciastek zostawiłam bez dekorowania. Te w czekoladzie włożyłam do lodówki na około 30 minut aby czekolada zastygła.
Przechowywać w puszce albo po prostu na talerzyku przykrytym folią (ja tak właśnie trzymałam moje ciasteczka).


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. they are really cute! I love how you decorate them, the cookies look really crunchy and so full of flavor

    ReplyDelete
    Replies
    1. I decorated them a little sloppy but thanks a lot Beti!:) Kisses!

      Delete
  2. Naprawdę kuszące, poproszę jedno;D Pycha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alez prosze bardzo Tyna:) Czestuj sie:) Pozdrawiam!

      Delete

Thanks for stopping by!:)