Sunday, December 14, 2014

Kapusta z Grochem

English Version


Danie wigilijne z mojego dzieciństwa. Bardzo przeze mnie lubiane, teraz chyba nawet bardziej niż wtedy gdy byłam dzieckiem:) Niestety moja rodzinka nie podziela tego uwielbienia więc na moim stole wigilijnym taka kapusta się nigdy nie pojawia, króluje ta z grzybami:) Ale w tamtym roku postanowiłam urozmaicić sama sobie Wigilię robiąc właśnie kapustę z grochem - w sumie sama się nią zajadałam:) Spisałam składniki, zrobiłam zdjęcia i teraz Wam ją polecam!:) Spróbujcie!:) Niekiedy taka kapusta przygotowywana jest również z białej, świeżej kapusty zamiast kiszonej. Też jest dobra w takiej wersji ale ja wolę z kiszoną.


Składniki:

1 słoik kapusty kiszonej (900g/32oz)
3/4 szklanki grochu
1 łyżka masła
1-2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch umyć, zalać dzień wcześniej zimną wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować (w tej samej wodzie).


Kapustę przepłukać, zalać wodą, zagotować, odcedzić, następnie znów zalać wodą (do 3/4 wysokości) i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Zaraz na początku gotowania dodać masło, liść laurowy oraz ziele angielskie. Doprawić lekko solą i pieprzem.


Następnie dodać do niej ugotowany groch oraz prawie całą wodę w której się gotował. Możecie dodać tyle wody ile chcecie, tak aby Wam smakowało. Im więcej tej wody tym kapusta bardziej "grochowa" - ja osobiście taką właśnie lubię najbardziej.


Wszystko pogotować jeszcze jakieś 10 minut aby smaki się ładnie przegryzły i gotowe.


Podawać ciepłe.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

  1. Ja dopiero kilka dni temu poznałam jej smak i zakochałam się totalnie. To jest coś pysznego :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)