To był tort urodzinowy mojej młodszej córki w tym roku:) Mała była zachwycona, jej starsza siostra również:) Robi wrażenie a jednocześnie nie jest aż tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Idealny torcik dla dzieci. Zrobiłam ten tort na podstawie pomysłu Dorotuś z Moje Wypieki ale ja postanowiłam spróbować zrobić go na biszkopcie. Udało się:) Ważne, co trzeba koniecznie zapamiętać to, aby mieszać ciasto delikatnie po dodaniu posypki! Tak aby posypka nie zaczęła barwić ciasta. Mnie się to do końca nie udało ale i tak efekt był na tyle zadawalający, że postanowiłam Wam tort pokazać:) Polecam na następną imprezę dla dzieci!:) Oczywiście można przełożyć dowolnym, Waszym ulubionym kremem, albo skorzystać z mojej propozycji.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli
posypka tęczowa w formie małych kuleczek (rainbow nonpareils) u mnie firmy Wilton (3oz/85g)
Krem:
750ml kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 pudełeczka serka mascarpone (każde 227g/8oz)
ozdoby według uznania
Wykonanie:
Robimy biszkopt zgodnie ze wskazówkami stąd (klik).
Do gotowego ciasta dodajemy posypkę i mieszamy ale bardzo delikatnie!!! Mnie lekko kuleczki puściły kolor i biszkopt nie był już taki jak powinien. Trzeba to zrobić szybko ale delikatnie.
Tak przygotowane ciasto rozlałam do trzech foremek o średnicy 23cm/9inch każda.
Piekłam około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180C/350F. Blaty studzimy (najlepiej na kratce). Muszą być całkowicie zimne.
Można też upiec jeden biszkopt i przekroić tak aby otrzymać trzy blaty ciasta.
Zrobić krem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt oraz serek mascarpone i wszystko dobrze utrzeć/ubić.
Przełożyć blaty ciasta kremem, zostawiając oczywiście krem na górę i boki tortu.
Ozdabiamy według uznania. Można użyć barwników spożywczych aby zrobić napisy czy inne dekoracje. Tort schłodzić (najlepiej całą noc ale wystarczy kilka godzin) po czym kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Śliczny :)
ReplyDeleteNo ja myślę, że każde dziecko będzie zachwycone :-)
ReplyDeletesuper pomysł, tort idealny dla dzieci
ReplyDeleteBardzo fajny pomysł. Moje dzieci też lubią kolorowe jedzonko. Sama wym się chyba jednak nie odważyła dodawać posypki do biszkoptu, raczej kolory przemyciłabym w kemie. Ale wygląda to u Ciebie apetycznie i fajnie, że mogę skorzystać z Twojego doświadczenia :) Córka ma urodziny na koniec grudnia\, więc może wypróbuję przepis.
ReplyDeleterobię tort z tego przepisu chyba 5 raz, polecam jest przepyszny
ReplyDelete