Monday, July 7, 2014

Tort Confetti

English Version


To był tort urodzinowy mojej młodszej córki w tym roku:) Mała była zachwycona, jej starsza siostra również:) Robi wrażenie a jednocześnie nie jest aż tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Idealny torcik dla dzieci. Zrobiłam ten tort na podstawie pomysłu Dorotuś z Moje Wypieki ale ja postanowiłam spróbować zrobić go na biszkopcie. Udało się:) Ważne, co trzeba koniecznie zapamiętać to, aby mieszać ciasto delikatnie po dodaniu posypki! Tak aby posypka nie zaczęła barwić ciasta. Mnie się to do końca nie udało ale i tak efekt był na tyle zadawalający, że postanowiłam Wam tort pokazać:) Polecam na następną imprezę dla dzieci!:) Oczywiście można przełożyć dowolnym, Waszym ulubionym kremem, albo skorzystać z mojej propozycji.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli
posypka tęczowa w formie małych kuleczek (rainbow nonpareils) u mnie firmy Wilton (3oz/85g)

Krem:
750ml kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 pudełeczka serka mascarpone (każde 227g/8oz)

ozdoby według uznania

Wykonanie:

Robimy biszkopt zgodnie ze wskazówkami stąd (klik).
Do gotowego ciasta dodajemy posypkę i mieszamy ale bardzo delikatnie!!! Mnie lekko kuleczki puściły kolor i biszkopt nie był już taki jak powinien. Trzeba to zrobić szybko ale delikatnie.



Tak przygotowane ciasto rozlałam do trzech foremek o średnicy 23cm/9inch każda.


Piekłam około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180C/350F. Blaty studzimy (najlepiej na kratce). Muszą być całkowicie zimne.


Można też upiec jeden biszkopt i przekroić tak aby otrzymać trzy blaty ciasta.

Zrobić krem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt oraz serek mascarpone i wszystko dobrze utrzeć/ubić.



Przełożyć blaty ciasta kremem, zostawiając oczywiście krem na górę i boki tortu.



Ozdabiamy według uznania. Można użyć barwników spożywczych aby zrobić napisy czy inne dekoracje. Tort schłodzić (najlepiej całą noc ale wystarczy kilka godzin) po czym kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. No ja myślę, że każde dziecko będzie zachwycone :-)

    ReplyDelete
  2. super pomysł, tort idealny dla dzieci

    ReplyDelete
  3. Bardzo fajny pomysł. Moje dzieci też lubią kolorowe jedzonko. Sama wym się chyba jednak nie odważyła dodawać posypki do biszkoptu, raczej kolory przemyciłabym w kemie. Ale wygląda to u Ciebie apetycznie i fajnie, że mogę skorzystać z Twojego doświadczenia :) Córka ma urodziny na koniec grudnia\, więc może wypróbuję przepis.

    ReplyDelete
  4. robię tort z tego przepisu chyba 5 raz, polecam jest przepyszny

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)