Monday, July 7, 2014

Tort Confetti

English Version


To był tort urodzinowy mojej młodszej córki w tym roku:) Mała była zachwycona, jej starsza siostra również:) Robi wrażenie a jednocześnie nie jest aż tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Idealny torcik dla dzieci. Zrobiłam ten tort na podstawie pomysłu Dorotuś z Moje Wypieki ale ja postanowiłam spróbować zrobić go na biszkopcie. Udało się:) Ważne, co trzeba koniecznie zapamiętać to, aby mieszać ciasto delikatnie po dodaniu posypki! Tak aby posypka nie zaczęła barwić ciasta. Mnie się to do końca nie udało ale i tak efekt był na tyle zadawalający, że postanowiłam Wam tort pokazać:) Polecam na następną imprezę dla dzieci!:) Oczywiście można przełożyć dowolnym, Waszym ulubionym kremem, albo skorzystać z mojej propozycji.

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli
posypka tęczowa w formie małych kuleczek (rainbow nonpareils) u mnie firmy Wilton (3oz/85g)

Krem:
750ml kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 pudełeczka serka mascarpone (każde 227g/8oz)

ozdoby według uznania

Wykonanie:

Robimy biszkopt zgodnie ze wskazówkami stąd (klik).
Do gotowego ciasta dodajemy posypkę i mieszamy ale bardzo delikatnie!!! Mnie lekko kuleczki puściły kolor i biszkopt nie był już taki jak powinien. Trzeba to zrobić szybko ale delikatnie.



Tak przygotowane ciasto rozlałam do trzech foremek o średnicy 23cm/9inch każda.


Piekłam około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180C/350F. Blaty studzimy (najlepiej na kratce). Muszą być całkowicie zimne.


Można też upiec jeden biszkopt i przekroić tak aby otrzymać trzy blaty ciasta.

Zrobić krem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt oraz serek mascarpone i wszystko dobrze utrzeć/ubić.



Przełożyć blaty ciasta kremem, zostawiając oczywiście krem na górę i boki tortu.



Ozdabiamy według uznania. Można użyć barwników spożywczych aby zrobić napisy czy inne dekoracje. Tort schłodzić (najlepiej całą noc ale wystarczy kilka godzin) po czym kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

3 comments:

Thanks for stopping by!:)