Monday, September 2, 2013

Lekkie Ciasto z Owocami

English Version


Jedno z lepszych ciast z owocami jakie jadłam:) Szybkie i proste do zrobienia, puszyste jak biszkopt (zresztą robi się go podobnie jak ja robię biszkopt), lekkie i naprawdę zawsze wychodzi!:) Ja robiłam je w dwóch wersjach - dwu- i jednokolorowej i w obu wspaniałe! Jasne ciasto jest wyższe, jednak ciasto z dodatkiem kakao troszkę jest cięższe i nie rośnie aż tak wysoko. Robiłam już z truskawkami i borówką amerykańską oraz z malinami i borówką. Super!:) Zachęcam bardzo do zrobienia. Jak tylko dorwę jakieś dobre śliwki to też je zrobię:) Można też użyć owoców mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem.
Przepis z "Moje Wypieki".


Składniki:

szklanka = 250ml

6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
150ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 600g/1.3lb owoców (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier (po 2-3 łyżki). Następnie po jednym żółtku ubijając dobrze po każdym dodaniu. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej. Następnie dodajemy wanilię i dobrze mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, dodajemy do ubitych jajek. Dobrze wymieszać.



Jeśli robimy dwukolorowe ciasto - dzielimy je teraz na dwie części i do jednej dodajemy przesiane kakao. Dobrze wymieszać.


Ciasto jasne przelać do foremki (23x32cm/9x13inch) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Na jasne ciasto wyłożyć ciemne i wyrównać (nie musi być idealnie).


Na górze ułożyć owoce (u mnie truskawki i borówka amerykańska).


W przypadku tylko jednokolorowego wypieku, ciasto wlewamy na blaszkę i układamy na górze owoce (u mnie maliny i borówka).


Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 170C/340F przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 45 minut.
Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.




Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. Przypominają mi się wakacje u babci przy takich wypiekach :) I te owoce prosto z działki...

    ReplyDelete
  2. najlepsze letnie ciasto , bez kremów z owocami,pychota

    ReplyDelete
  3. Świetne ciacho! Do herbatki lub kawki idealne :)

    ReplyDelete
  4. Biorę kawałek albo nawet dwa :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)