Super zupka o wspaniałym, zielonym kolorze:) Jeśli lubicie cukinie to Wam posmakuje:) Gęstość zupy sami sobie możecie regulować dodając mniej lub więcej wody. Można też podawać ją bez makaronu, po prostu jako krem z cukinii z grzankami i łyżką kwaśnej śmietany. Co kto lubi i jak lubi. Ja ją uwielbiam! Może i Wam przypadnie do smaku?:) Polecam!:)
Składniki:
680g/1.5lb cukinii
1/2 cebuli
3 małe marchewki
2 skrzydełka z kurczaka
1 plasterek żółtego sera (ja dałam wędzoną goudę)
8-10 szklanek wody (w zależności jak gęstą chcecie zupę)
sól, pieprz, wegeta do smaku
ewentualnie śmietana do podania
około 100g/3.5oz makaronu do podania
Wykonanie:
Cukinie pokroić w plasterki lub w kostkę. Wrzucić do garnka.
Cebulę i marchewkę obrać i dodać do garnka w jednym kawałku. Dorzucić skrzydełka, dolać wodę i zagotować.
Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miekkie. Dodać ser żółty. Następnie wyjąć marchewkę i mięsko a resztę zupy zmiksować.
Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Mięsko również można obrać, kości wyrzucić a pokrojone na małe kawałki mięso dodać do zupy (jeśli lubicie, ja tak robię).
W osobnym garnku ugotować makaron (u mnie małe gwiazdki) i dodać do zupy.
Podawać ze śmietaną lub bez.
Polecam i smacznego!:)
Martik ostatnio zagustował w zupach - kremach, podsunę jej ten przepis :-)
ReplyDeleteU nas dziś też była cukiniowa, ale bardziej uboższa- cebula, ziemniaki i cukinia. Muszę spróbować Twojego przepisu...
ReplyDeletepyszna i zdrowa zupka, częstuję się bez pytania :)
ReplyDelete