Monday, August 26, 2013

Kurczak Zaręczynowy (Engagement Chicken)

English Version


To kurczak dla wszystkich, którzy chcą się zaręczyć!:) Podobno działa!:) Nie wiem, nie mam jak sprawdzić czy działa czy nie bo dawno już zaręczyny mam za sobą:) Ale jeśli ktoś z Was przetestuje i potwierdzi jego magiczną moc to proszę się podzielić tą dobrą wiadomością!:)))
Oryginalnie twórcą przepisu była Kim Bonnell z magazynu Glamour. W 1982 roku dała przepis swojej asystentce, która przygotowała kurczaka zgodnie z podanym przepisem dla swojego chłopaka. Kilka dni później oświadczył się i został jej narzeczonym. Asystentka przepis przekazała dalej i wkrótce kolejne panie korzystając z niesamowitych właściwości cytrynowego ptaka usidlały swoich chłopaków!:) Magazyn Glamour twierdzi, że już ponad 70 par zaręczyło się dzieki temu przepisowi!:) Wierzyć czy nie wierzyć? 
Na YouTube możecie sobie obejrzeć fajny filmik o nim:)


Co do samego kurczaka:) Smak ciekawy ale tylko jeśli podacie go z sosikiem!:) Spróbować warto chociażby dla jego ciekawej historii:))) Ja zrobiłam go zgodnie z przepisem Iny Garten z Food Network.


Składniki:

1 kurczak (około 2.5kg/5.5lb)
2 duże cytryny
2 duże cebule
1 cała główka czosnku
dobra oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz

1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć.


Cytryny pokroić na ćwiartki, główkę czosnku (bez obieranie) przekroić na pół.


Do środka kurczaka wsypać około 1 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Następnie włożyć do niego 2 ćwiartki cytryny oraz połówki czosnku.


Kurczakowi związać nóżki, włożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć oliwą, solą i pieprzem.


Cebulę obrać i pokroić dość grubo w półplasterki. Włożyć razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać.


Wszystko to poukładać wokół kurczaka w naczyniu.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 1 godzinę i 15 minut - sprawdzać kurczaka bo może być gotowy wcześniej lub później, zależy od Waszego piekarnika (ja piekłam 1 1/2 godziny).


Następnie kurczaka wyjąć na deskę lub talerz, przykryć folią aluminiową i pozwolić mu "odpocząć" 10 minut.

Naczynie postawić na gazie (razem z cebulą i cytrynami). Można też wszystko przelać do garnka, dokładnie zeskrobując wszystko z naczynia. Dodać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Następnie dodać bulion, posypać mąką, wymieszać dobrze i pogotować chwilkę aż sos zgęstnieje.


Kurczaka poleca się podawać z cebulą, cytryną oraz ciepłym sosem. Ja natomiast sos przelałam przez sitko, wyrzuciłam cebule i cytryny i podałam tylko z sosem.


Kurczaka pokroić na kawałki. Świetnie smakuje z ryżem i sałatką.


Jest to też świetna propozycja na Walentynki, prawda???:)


Smacznego i polecam!:)

4 comments:

  1. Zaiste niebezpieczne to danie ;)
    Dobrze, że to ja zawsze gotuję i nie muszę się mieć na baczności :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dobre!:) To masz szczescie:))))) Pozdrawiam:)

      Delete
  2. Piekłam takiego maślano - cytrynowego kurczaka, co ino bez sosu :-)
    http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/04/kurczak-pieczony-maslano-cytrynowy.html
    Myślę, że każdy facet, który go skosztuje, jest skłony oświadczyć się gospodyni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak marzyniu, pamietam tego Twojego kurczaczka:) Ten troche jest inny i sos to podstawa tutaj!:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)