Friday, January 4, 2013

Makaron Zapiekany z Jabłkami

English Version


Witam po przerwie świąteczno- noworocznej!:) Mam nadzieję, że mieliście super relaksujące, spokojne, ciepłe i smaczne święta!:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich!:)

A dziśproponuję proste, smaczne, bezmięsne danie, które zapewne docieni niejeden po całym, obfitującym w masę jakże pysznych ale jednak pracochłonnych dań, okresie świątecznym:) Coś prostego dla odmiany:) Takie danie robię też z ryżem ale tym razem padło na makaron. Smacznego dla wszystkich! Polecam do wypróbowania:) Cukru i cynamonu możecie oczywiście dodać ile chcecie:)

Składniki:

450g/1lb makaronu (u mnie świderki)
5 łyżek masła
5 jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4-5 łyżek cukru
sól

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i do gorącego dodać 3 łyżki masła i wymieszać aż masło się rozpuści.


Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać je z cynamonem, 3-4 łyżkami cukru oraz gałką muszkatołową.


Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą albo tylko natłuścić tłuszczem typu pam-spray. Na dół wyłożyć połowę makaronu, posypać go łyżeczką cukru, nałożyć jabłka a na nie znów makaron.


Wierzch posypać jeszcze cukrem oraz zetrzeć na górę 2 łyżki masła (najlepiej na tarce o grubych oczkach albo po prostu pokruszyć masło palcami).


Piec, pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190C/375F przez około 1 - 1.30 godziny. W trakcie pieczenia można przemieszać troszkę makaron aby na górze za bardzo się nie przypiekł bo wtedy jest twardy. Podawać odrazu. Można też na drugi dzień, podgrzane w mikrofali:)


Polecam i smacznego!:)

7 comments:

  1. O! Takiego makaronu to ja jeszcze nie jadłam. Intryguje mnie, bo jest w nim wszystko, co lubię dodać do ryżu. Trzeba spróbować :)

    ReplyDelete
  2. Klasyka z dzieciństwa! Włosi mdleją na sam widok ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A widzisz Marzyniu ja takiego w dziecinstwie nie jadalam... dopiero niedawno odkrylam taki makaronik:) No co do Wlochow to tak!:))))

      Delete
  3. Moja babcia mi takie robiła, tylko że zamiast masła dawała olej rzepakowy, bo jest zdrowszy dla serca i naczyń krwionośnych :) Pycha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O widzisz to moze nastepnym razem zamienie maslo na olej:) Dzieki za rade!:)

      Delete
  4. makaron z jabłkami? znam tylko ryż.
    ale to świetna alternatywa!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)