Bardzo smaczne i bardzo puszyste placuszki. Prawie jak małe racuszki. Można użyć dowolnych owoców a dzięki temu, że układałam je na placuszkach na patelni, mogłam zadowolić wszystkich domowników i zrobić placuszki dokładnie z tym co lubią najbardziej:) Ważne aby smażyć je na niewielkim ogniu bo spalą się na zewnątrz a w środku będą surowe. Podawać odrazu wtedy są najbardziej puszyste. Smacznego!:)
Składniki (na 22 placuszki):
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka mleka
3 jajka
2 szklanki mąki
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
owoce - dowolne, np. banany, brzoskwinie, jagody, morele, itp.
olej do smażenia
cukier puder, syrop klonowy lub dżem do podania
Wykonanie:
Wymieszać dobrze śmietanę i mleko. Następnie dodać resztę składników (oprócz owoców) i wymieszać lub zmiksować na gładką, dość gęstą masę (ja użyłam ręcznej, małej trzepaczki).
Na patelni rozgrzać olej a następnie zmniejszyć ogień pod patelnią. Kłaść placuszki na rozgrzany olej, około 2 łyżek na jeden placuszek.
Jak już troszkę się podpieką, układać na górze pokrojone owoce.
Przewracać na drugą stronę i piec na złoty kolor.
Podawać odrazu posypane cukrem pudrem, z dżemem lub polane syropem klonowym.
Polecam i smacznego!:)
Ojejku, cudne! Idealnie puszyste, takie lubię najbardziej :) A jaki procent tłuszczu śmietany trzeba użyć?
ReplyDeleteNo wlasnie ja mam problem z tym tluszczem w smietanie a to dlatego ze nie mieszkam w Polsce... Uzywam gestej smietany u nas nazywa sie po prostu sour cream. O ile pamietam w PL jest taka gesta chyba jako 18%... napewno nie kremowka. Pozdrawiam serdecznie!:)
DeleteWyglądają właśnie tak jak je opisałaś :)
ReplyDeleteSa wlasnie takie jak widac! Mniam!:) Pozdrawiam!:)
Deletejakie pulchniutke
ReplyDeleteDlatego tak nam posmakowaly:) Pozdrawiam!:)
Delete