Tuesday, January 15, 2013

Śmietankowe Placuszki z Owocami

English Version


Bardzo smaczne i bardzo puszyste placuszki. Prawie jak małe racuszki. Można użyć dowolnych owoców a dzięki temu, że układałam je na placuszkach na patelni, mogłam zadowolić wszystkich domowników i zrobić placuszki dokładnie z tym co lubią najbardziej:) Ważne aby smażyć je na niewielkim ogniu bo spalą się na zewnątrz a w środku będą surowe. Podawać odrazu wtedy są najbardziej puszyste. Smacznego!:)

Składniki (na 22 placuszki):

1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka mleka
3 jajka
2 szklanki mąki
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
owoce - dowolne, np. banany, brzoskwinie, jagody, morele, itp.
olej do smażenia
cukier puder, syrop klonowy lub dżem do podania

Wykonanie:

Wymieszać dobrze śmietanę i mleko. Następnie dodać resztę składników (oprócz owoców) i wymieszać lub zmiksować na gładką, dość gęstą masę (ja użyłam ręcznej, małej trzepaczki).



Na patelni rozgrzać olej a następnie zmniejszyć ogień pod patelnią. Kłaść placuszki na rozgrzany olej, około 2 łyżek na jeden placuszek.


Jak już troszkę się podpieką, układać na górze pokrojone owoce.



Przewracać na drugą stronę i piec na złoty kolor.


Podawać odrazu posypane cukrem pudrem, z dżemem lub polane syropem klonowym.


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Ojejku, cudne! Idealnie puszyste, takie lubię najbardziej :) A jaki procent tłuszczu śmietany trzeba użyć?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No wlasnie ja mam problem z tym tluszczem w smietanie a to dlatego ze nie mieszkam w Polsce... Uzywam gestej smietany u nas nazywa sie po prostu sour cream. O ile pamietam w PL jest taka gesta chyba jako 18%... napewno nie kremowka. Pozdrawiam serdecznie!:)

      Delete
  2. Wyglądają właśnie tak jak je opisałaś :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa wlasnie takie jak widac! Mniam!:) Pozdrawiam!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)