Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innej zupy. Ja obrałam mięsko z 5 nóżek z kurczaka. Knedle super. Zrobiłam podobnie jak w przypadku knedli z truskawkami. Bez ważenia mąki i zastanawiania nad gramami:) Łatwe i szybkie do zrobienia. Dzień wcześniej możecie zrobić farsz czy ugotować i ugnieść ziemniaki. Kolejnego dnia "poskładanie" dania zajmie Wam chwilkę:) Polecam do wypróbowania:)
Składniki (na 35-40 knedli):
4 średnie ziemniaki (około 860g/1.9lb)
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
około 250g/8.8oz ugotowanego mięsa z kurczaka
1 duża cebula
sól, pieprz
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować a następnie zmielić lub ubić tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić do wystygnięcia (można też ugotować je dzień wcześniej).
Ziemniaki włożyć do miski i uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć dwie naprzeciwległe ćwiartki.
W jedną ćwiartkę wsypać mąkę pszenną (czubato) a do drugiej mąkę ziemniaczaną (również czubato).
Dodać jajko i pozostałe dwie ćwiartki ziemniaków i zagnieść jednolite ciasto.
Mięso zmielić lub bardzo drobno posiekać.
Pół cebuli podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju na rumiano i dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dobrze.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować w wałek o średnicy 3.5cm/1.5inch a następnie pokroić nożem na 2-centymetrowe ( 3/4 inch ) plasterki. Podsypywać mąką miejsce pracy bo ciasto może się przyklejać.
Każdy plasterek rozpłaszczyć palcami, nałożyć na niego około 1 łyżeczki farszu, skleić boki i uformować w kuleczkę. Ułożyć na desce posypanej mąką.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucać knedle na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Pozostałe 1/2 cebuli usmażyć na oleju na rumiano i polać knedle. Podawać. Można też podsmażyć boczek i podać z knedlami.
Polecam i smacznego!:)
jakie ładne, kształtne1
ReplyDeletejeszcze z mięsem knedelków nie jadłam.
Sprobuj koniecznie:) Pyszne sa:)
DeleteWitam pieknie imienniczkę:-) Pyszne Te Twoje knedle, czy pyzy?:-)Pozdrawiam serdecznie:-)
ReplyDeleteWitam serdecznie!:) Dziekuje za odwiedziny Imienniczko:) Wlasnie dla niektorych to pewnie beda pyzy:) Dla mnie pyzy sa robione z surowych ziemniakow a z gotowanych to knedle:) Pozdrawiam serdecznie!:)
Deletefaktycznie fajny pomysł. i bardzo apetyczny.
ReplyDeleteDokladnie!:) Pozdrawiam serdecznie!:)
DeleteWspaniały przepis krok po korku. A finał - aż ślinka cieknie. Niestety, mnie nie chce się aż tak bawić, i tak pożerają na etapie samych knedli :-(
ReplyDeletewieki nie jadłam knedli... narobiłaś smaku :)
ReplyDeleteSą pyszne a moje dzieci je uwielbiają !!!!!!można eksperymentowac z farszem ostatnio robiłam z borówkami i polałam śmietana z cukrem palce lizac
ReplyDeleteO dobrze wiedziec ze i w takiej slodkiej wersji smakuja dobrze :)
Delete