Thursday, January 10, 2013

Knedle z Mięsem

English Version


Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innej zupy. Ja obrałam mięsko z 5 nóżek z kurczaka. Knedle super. Zrobiłam podobnie jak w przypadku knedli z truskawkami. Bez ważenia mąki i zastanawiania nad gramami:) Łatwe i szybkie do zrobienia. Dzień wcześniej możecie zrobić farsz czy ugotować i ugnieść ziemniaki. Kolejnego dnia "poskładanie" dania zajmie Wam chwilkę:) Polecam do wypróbowania:)

Składniki (na 35-40 knedli):

4 średnie ziemniaki (około 860g/1.9lb)
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko

około 250g/8.8oz ugotowanego mięsa z kurczaka
1 duża cebula
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować a następnie zmielić lub ubić tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić do wystygnięcia (można też ugotować je dzień wcześniej).
Ziemniaki włożyć do miski i uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć dwie naprzeciwległe ćwiartki.


W jedną ćwiartkę wsypać mąkę pszenną (czubato) a do drugiej mąkę ziemniaczaną (również czubato).


Dodać jajko i pozostałe dwie ćwiartki ziemniaków i zagnieść jednolite ciasto.



Mięso zmielić lub bardzo drobno posiekać.


Pół cebuli podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju na rumiano i dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dobrze.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować w wałek o średnicy 3.5cm/1.5inch a następnie pokroić nożem na 2-centymetrowe ( 3/4 inch ) plasterki. Podsypywać mąką miejsce pracy bo ciasto może się przyklejać.


Każdy plasterek rozpłaszczyć palcami, nałożyć na niego około 1 łyżeczki farszu, skleić boki i uformować w kuleczkę. Ułożyć na desce posypanej mąką.



Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucać knedle na gotującą się wodę, zamieszać i gotować około 5 minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.


Pozostałe 1/2 cebuli usmażyć na oleju na rumiano i polać knedle. Podawać. Można też podsmażyć boczek i podać z knedlami.


Polecam i smacznego!:)

10 comments:

  1. jakie ładne, kształtne1
    jeszcze z mięsem knedelków nie jadłam.

    ReplyDelete
  2. Witam pieknie imienniczkę:-) Pyszne Te Twoje knedle, czy pyzy?:-)Pozdrawiam serdecznie:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witam serdecznie!:) Dziekuje za odwiedziny Imienniczko:) Wlasnie dla niektorych to pewnie beda pyzy:) Dla mnie pyzy sa robione z surowych ziemniakow a z gotowanych to knedle:) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Delete
  3. Replies
    1. Dokladnie!:) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Delete
  4. Wspaniały przepis krok po korku. A finał - aż ślinka cieknie. Niestety, mnie nie chce się aż tak bawić, i tak pożerają na etapie samych knedli :-(

    ReplyDelete
  5. wieki nie jadłam knedli... narobiłaś smaku :)

    ReplyDelete
  6. Są pyszne a moje dzieci je uwielbiają !!!!!!można eksperymentowac z farszem ostatnio robiłam z borówkami i polałam śmietana z cukrem palce lizac

    ReplyDelete
    Replies
    1. O dobrze wiedziec ze i w takiej slodkiej wersji smakuja dobrze :)

      Delete

Thanks for stopping by!:)